За ползата от копривата няма нужда да се говори. Всички знаем колко полезна е тя. Но трябва да се признае, че с нея се приготвят и много вкусни гозби. През студените месеци от годината тя ни липсва. Ето защо ще ви предложа да си приготвите консервирана коприва. Рецептата е на моята майка, която цял живот я прави точно така. Знам, че копривата може да се изсуши или да се сложи в найлонови пликчета във фризера, но не е същото. Когато готвите от изсушена коприва тя е леко жилава, независимо на каква термична обработка ще я подложите. Ако пък използвате замразена тя е мека и неприятна. Вариантът за консервирана коприва е най-удачен. Когато отворите бурканчето тя е като току що набрана. И още нещо, не заемате място във фризера или пък място където да я сушите. Тази консервирана коприва се приготвя лесно и не изисква почти никакви усилия. Трябва да си набавите само буркани и капачки. Естествено и коприва. През пролетта тя е най-крехка и вкусна. Ето защо, този сезон е най-подходящ. Желателно е да използвате млади и свежи връхчета с малки листенца. Ако си я наберете сами ще бъдете напълно удовлетворени. Тогава хем ще си доставите удоволствие, хем ще ви излезе всичко почти безплатно. Витамините след топлинната обработка по тази рецепта вероятно няма да останат същите, но вкусът ще остане. 

консервирана коприва

Нужните продукти за тази консервирана коприва са:

 • Свежа и млада коприва / малки връхчета /. Количеството е без значение.“ Колкото повече, толкова повече“…
 • Вода / желателно е минерална, понеже тази във водопровода е прекалено хлорирана и разваля вкусовите качества. Това ще го решите вие. /
 • Буркани и нови капачки за затваряне. Аз използвам различни по големина, защото в един голям буркан влиза доста коприва. От такъв ще сготвите два пъти.
 • по половин аспирин за бурканче

консервирана коприва

Начин на приготвяне на домашната, консервирана коприва.

 1. Измийте копривата с течаща вода. Помогнете си с цедка. 
 2. Измитата коприва сложете в голям съд. 
 3. Залейте я с гореща вода. Разбъркайте я. Оставете я така за около 10 минути. По този начин, ако случайно има остатъци от пясък те ще останат на дъното.
 4. С помощта на решетъчна лъжица извадете измитата и попарена коприва в друг съд.
 5. Започнете да пълните бурканите, като леко притискате. Не е нужно да притискате много. Преди това сложете по половин аспиринче на дъното. Ако вашите буркани са по-големи, сложете цяла таблетка.
 6. Пълните буркани залейте с минералната вода малко под ръбчето на буркана. Така, както се прави компот.
 7. Затворете бурканите с капачките и ги заварете за 10 минути. 
 8. След готовност веднага извадете бурканите със щипка. Това е всичко. Вашата, консервирана коприва е готова. Оставете я при другите консерви и когато ви се дояде вкусно ястие с коприва отворете едно бурканче. 

Допълнение:

Ако искате към вашата консервирана коприва може да добавите и малко сол. Аз не слагам.

Ако желаете да се насладите на още вкусни предложения и идеи се присъединете към нашата фейсбук група:  https://www.facebook.com/groups/1032452356811838/?fref