Аз не познавам някой, който да не обича лозови сарми. Имат неповторим вкус. Сигурна съм, че това ястие се приготвя във всяко българско семейство, но аз ще ви предложа моя вариант. Рецептата е изпитана и много стара. Знам я от моята майка. Надявам се и на вас да ви хареса!

лозови сарми

 

Нужните продукти за домашните, лозови сарми са:

 • лозови листа , може да използвате и стерилизирани от буркан/ Трябва да са достатъчно големи и не трябва да са пръскани. Има различни сортове грозде. Съответно и различни по вид листа. Някои са цели, каквито съм използвала и аз, а други са прекалено нарязани и не са подходящи за сарми. /
 • една чаена чаша ориз / чашата е с вместимост 250 мл. /
 • един малък морков
 • една глава лук
 • 80 мл. слънчогледово олио
 • черен пипер около четвърт, чаена лъжичка
 • сол на вкус
 • половин чаена лъжичка чубрица / може да я пропуснете, ако не обичате тази подправка /
 • половин чаена лъжичка сминдух / може да замените с две супени лъжици ситно, нарязан магданоз /

лозови сарми

 

Начин на приготвяне на вкусните, лозови сарми:

 1. Измийте листата и отстранете дръжките.
 2. Във вряща вода започнете да пускате с решетъчна лъжица по две, три листа. След около три, четири секунди ги изваждайте в друг съд. Само по този начин листата ще омекнат достатъчно. Ако използвате лозови листа от консерва, тази процедура се пропуска.
 3. Загрейте олиото в подходящ съд.
 4. Прибавете ситно нарязания лук и пържете около минута.
 5. Прибавете блендирания на ситно морков. Подправете със солта, черния пипер и останалите подправки. Пържете още около минута.
 6. Прибавете ориза и разбъркайте.
 7. Прибавете три четвърти, чаена чаша вода. Когато оризът поеме водата отнемете от котлона.
 8. Сложете по около една супена лъжица от плънката на всяко листо и завийте малка сармичка по стандартния начин. Плънката се слага само в единия край. Там където е била дръжката на листенцето. Нещо много важно – плънката се слага от към грапавата страна на листата. Гладката остава навън.
 9. Покрийте дъното на тенджера с няколко лозови листа и върху тях подредете плътно сармичките. Ако искате тук – там може да сложите и няколко резенчета домат. Полейте със струйка олио. Затиснете вашите лозови сарми с чинийка и ги залейте с подсолена вода.
 10. Сложете ги да се варят на слаб котлон. След 30 минути са готови. Не трябва да варите повече от това време, защото оризът ще стане на каша.

За допълнителен вкус, може да поднесете вашите лозови сарми с кисело мляко.

лозови сарми

 

Ако желаете да се насладите на още вкусни предложения и идеи се присъединете към нашата фейсбук група:  https://www.facebook.com/groups/1032452356811838/?fref