Едва ли има нещо по – хубаво от топла храна и домашен уют през зимата…!? В тези моменти на моята трапеза винаги има мариновани камби. Те са вкусно допълнение и към най – богатото меню! Сервирам ги и като самостоятелна салата. С една дума – стават за всичко. Рецептата за тези мариновани камби е лесна и не се изисква точно количество. Може да си приготвите толкова, колкото камби имате. Аз никога не правя големи количества. По ми е лесно на няколко пъти по малко. От килограм и 800 грама излизат пет буркана тип Омния. Рецептата е съобразена според количеството на тези буркани.

мариновани камби

Нужните продукти за моите мариновани камби в буркан са: / количеството е за един буркан тип Омния /

 • червени камби
 • морков
 • една скилидка чесън / аз понякога не слагам – въпрос на вкус /
 • стрък целина
 • 80 мл. ябълков оцет / може да използвате и винен /
 • една супена лъжица захар
 • една чаена лъжичка сол
 • вода

Начин на приготвяне на вкусните, мариновани камби:

 1. Измийте камбите. Отстранете дръжките и семенцата. Нарежете ги на парченца с големина на хапка.
 2. Измийте и обелете моркова. Нарежете го на колелца или пръчици.
 3. Махнете люспите на скилидките чесън.
 4. Измийте целината.
 5. Изсипете в буркана оцета, солта и захарта.
 6. Започнете да пълните буркана. Започнете с камби, после две – три колелца морков, целина, чесън, пак камби и така докато се напълни. Не е нужно да притискате.
 7. Допълнете буркана с вода до ръбчето. Затворете с нова капачка и стерилизирайте за пет минути. След около две седмици може да опитате.

Ето и рецепта за домати в буркани.

Допълнение:

Готовите буркани извадете веднага от врялата вода. Не ги оставяйте да изстиват вътре. Ако ги оставите ще засмучат вода от тази в която са врели. Ако желаете може да прибавите във всеки буркан по няколко зрънца черен пипер. У дома не сме любители на пикантната кухня и аз не слагам.

По подобен начин приготвям и тези вкусни чушлета.

Ако желаете да се насладите на още вкусни предложения и идеи се присъединете към нашата фейсбук група:  https://www.facebook.com/groups/1032452356811838/?fref=ts