Обикновено простичките неща в живота се оказват най-хубави! Рецептата за тези мариновани пиперки може да се отнесе спокойно към тази категория. Лесно, бързо и вкусно! Дори никога да не сте приготвяли зимнина ще се справите! Тези пиперки са допълнение към почти всяко наше ястие през хладните дни, а понякога дори и през топлите. Отваряте буркана, изсипвате в чиния и салатата е готова. Може да направите толкова, колкото искате. Не сте зависими от количеството на зеленчуците.

мариновани пиперки

Нужните продукти за мариновани пиперки са: Продуктите са за един буркан тип Омния. Може да използвате и по-малки, но просто трябва да изчислите количеството на продуктите спрямо тяхната вместимост.

 • Пиперки – цветът е без значение, моите са шарени
 • 70 мл. оцет – в последните години използвам ябълков
 • 1 супена лъжица захар
 • 1 чаена лъжичка сол
 • вода
 • целина

мариновани пиперки

Начин на приготвяне на мариновани пиперки:

 1. Отстранете дръжките и семенцата на пиперките. Измийте ги и ги нарежете на парченца с големина, като за една хапка.
 2. На дъното на буркана сложете стрък целина. Изсипете захарта, солта и оцета. 
 3. Допълнете буркана с нарязания зеленчук.
 4. Напълнете буркана до ръбчето с вода. Аз винаги ползвам минерална, но и обикновена става ако не е много хлорирана.
 5. Затворете бурканите с нови капачки и ги стерилизирайте за 10 минути. Не повече. Това е достатъчно. След около три седмици ще разполагате с вкусна салата. А, след два месеца вкусът е още по-хубав.

Като допълнение искам да кажа, че съм опитвала към тези мариновани пиперки да добавям и чесън. Може да го направите, но не повече от една малка скилидка. В противен случай ароматът става прекалено наситен на чесън. Поради тази причина аз ги правя така, без чесън. Всичко е въпрос на вкус и предпочитания… Магданоз също не добавям.

Ето една подобна рецепта за мариновани чушлета.

Ако желаете да се насладите на още вкусни предложения и идеи се присъединете към нашата фейсбук група: https://www.facebook.com/groups/1032452356811838/?fref=ts