Това е един нежен и деликатен десерт. Вкусен и не чак толкова калоричен. Приготвя се много лесно и с продукти, които винаги се намират в кухнята. Тези облечени ябълки може да предложите както за закуска, така и като десерт. Може да си похапвате от тях през целия ден. 

облечени ябълки

Нужните продукти за моите облечени ябълки са: / за 12 броя /

 • 6 ябълки със среден размер
 • 100 грама заквасена сметана / 20% масленост /
 • 100 грама краве масло
 • 5 грама бакпулвер / една чаена лъжичка /
 • щипка сол
 • 220 грама брашно
 • четвърт чаена чаша захар за овалване

облечени ябълки

Начин на приготвяне на вкусните облечени ябълки:

 1. Разтопете кравето масло в микровълновата фурна. Изсипете го в голяма купа.
 2. Прибавете заквасената сметана и солта. Разбъркайте с помощта на вилица.
 3. Прибавете бакпулвера и отново разбъркайте.
 4. На порции започнете да прибавяте брашното. В началото бъркайте с вилицата, а после замесете на ръка меко тесто. 
 5. Оставете тестото за един час в хладилника.
 6. Малко преди да извадите тестото от хладилника, обелете ябълките. Разрежете ги на две половини. Отстранете дръжките и семенцата.
 7. Извадете тестото от хладилника и го разделете на 12 части. Всяка част разточете на кръг с диаметър 14 – 15 сантиметра. С тестото се работи лесно и приятно. Не се изискват никакви усилия. Оставете тежестта на точилката сама да си свърши работата. Не е нужно да натискате много.
 8. Върху всяка разточена част поставете по една половинка от ябълките с отвора нагоре и обгърнете с краищата на тестото. Не се старайте да се получат еднакви. Това е домашен десерт, а и в природата няма еднакви по форма и големина ябълки.
 9. облечени ябълки
 10. Оваляйте изпъкналата част на всички облечени ябълки в захарта. Подредете ги върху хартия в тава.
 11. Изпечете вашите облечени ябълки на 180 градуса и вентилатор в предварително затоплена фурна до готовност. В моята фурна за 30 минути са готови, но всяка фурна е различна. Тук ще отбележа, че за този десерт вентилаторът на фурната е почти задължителен.
 12. Нещо много, ама много важно! Оставете вашите облечени ябълки да изстинат напълно и чак тогава си похапнете от тях. Ако се изкушите да опитате десертът докато е още топъл ще се уверите, че няма нищо общо с това, което се получава след като изстине.

облечени ябълки

Чашата, която използвам е с вместимост 250 мл.

Ето как се прави ябълкова шарлота.

Ако желаете да се насладите на още вкусни предложения и идеи се присъединете към нашата фейсбук група:  https://www.facebook.com/groups/1032452356811838/?fref=ts