Рецептата за тези манастирски пирожки е много стара. Открих я случайно в една от кулинарните тетрадки на моята майка. Това са едни от най – вкусните пирожки, които съм опитвала някога! Уверявам ви, че ще ви харесат и на вас! Правят се много лесно и може да се поднесат за закуска или десерт. А, защо са манастирски и аз не знам!? Просто така са записани…

манастирски пирожки

Нужните продукти за вкусните манастирски пирожки са:

 • 200 мл. топла вода
 • 7 грама суха мая – едно пакетче
 • 1 супена лъжица слънчогледово олио
 • 1 супена лъжица захар
 • половин чаена лъжичка сол
 • половин чаена лъжичка сода за хляб
 • 2 чаени чаши брашно / вместимост 250 мл. /
 • 200 грама сладко от круши, може и друго, но да е по – гъстичко / това количество е около три четвърти чаша с вместимост от 250 мл. /
 • 2 супени лъжици галета с калпаче
 • слънчогледово олио за пържене
 • пудра захар за поръсване / понякога я пропускам /

манастирски пирожки

Начин на приготвяне на вкусните манастирски пирожки:

 1. Изсипете маята и захарта във водата. Оставете около 10 минути тази смес, докато шупне. Това означава, че маята се е активирала.
 2. В купата на робота изсипете солта и олиото.
 3. Към тях прибавете сместа с маята. Разбъркайте за кратко.
 4. Малко по малко започнете да прибавяте брашното при пуснати бъркалки. Когато сте прибавили половината брашно, добавете содата. Количеството на брашното, което съм посочила е точно. Когато се получи мека топка, спрете бъркалките.
 5. Омазнете тестото с малко олио, поставете го в найлонов плик и после в голяма купа. Оставете го на топло докато удвои обема си. Това ще ви отнеме около час.
 6. Прибавете към сладкото галетата и разбъркайте. Трябва да е гъстичко.
 7. Втасалото тесто разделете на осем части без да го премесвате.
 8. Преплескайте всяка част с пръсти на кръгче с диаметър около 10 – 12 сантиметра. Ако тестото ви лепне може много леко да си намазните ръцете с олио. По средата сложете около лъжица от вашето сладко. Затворете и притиснете краищата. Пирожките трябва да добият вид на бейзболна топка.
 9. Загрейте олиото. То трябва да стига до половината на пирожките. Не пускайте котлона на висока степен, защото има вероятност вашите манастирски пирожки да се зачервят от вън, а вътре да останат недопържени. Ако имате термометър трябва да достигне 180 градуса. Моят котлон е с девет степени. Пържа на четвърта. Пускайте пирожките в олиото първо със снадката надолу. Когато придобият тъмно златист цвят от двете страни са готови. Изваждайте ги върху кухненска хартия.
 10. По желание може да поръсите вашите манастирски пирожки с пудра захар.

Казвам ви страхотни са! Страхотни означава – СУУУПЕР! 

манастирски пирожки

Ако нямате робот замесете тестото на ръка по стандартния начин. Лесно е. Количеството на брашното не е голямо и няма да се затрудните.

Ако желаете да се насладите на още вкусни предложения и идеи се присъединете към нашата фейсбук група:  https://www.facebook.com/groups/1032452356811838/?fref