Българските гозби и разядки нямат край… Коя от коя по – вкусни и апетитни! Точно такава е тази зимна лютика от северозападна България. Приготвя се с прости продукти, които винаги се намират в нашите домове. В рецептата ще посоча техните примерни дозировки, но те могат да варират според вашия вкус. Малко повече или по – малко от нещо няма да се отрази на крайния резултат, а той е невероятен, типично нашенски, както ние обичаме!

зимна лютика

Нужните продукти за вкусната зимна лютика са:

 • 6 сухи червени чушки
 • 800 грама картофи – това са три големи картофа.
 • стрък праз – около 12 сантиметра
 • четвърт чаена лъжичка сминдух
 • сол на вкус
 • 100 мл. слънчогледово олио

зимна лютика

Начин на приготвяне на северняшката зимна лютика:

 1. Измийте сухите чушки. Постарайте се да отстраните семенцата, доколкото е възможно. Залейте ги с вода, колкото да се покрият и ги сложете на котлона. Щом водата заври ги оставете за две, три минути да поврат. Трябва да омекнат. След това отцедете чушките от водата. Оставете ги леко да се охладят. Цепнете ги и с помощта на нож изтържете тяхната вътрешна част. Колкото са по – топли чушките, толкова по – лесно става това. Люспите изхвърлете, а вътрешната част сложете в голяма купа и я стрийте с дървено чукало.
 2. Нарежете праза на ситно и го прибавете към чушките в купата. Отново стрийте хубаво всичко това.
 3. Прибавете към тези продукти сварените и топли картофи. Сварете ги в подсолена вода, обелени и нарязани на парченца.
 4. След като сте прибавили отцедените и сварени картофи към продуктите в купата продължете да ги стривате почти до каша. Става бързо и не отнема време. Не е нужно да се престаравате. Тук е моментът да добавите сминдуха и да опитате как е на сол. Посолете според вкуса си.
 5. Загрейте олиото в подходящ съд на котлона.
 6. С горещото олио внимателно залейте вашата зимна лютика. Както се казва – трябва да цвърне. Разбъркайте с лъжица докато се поеме от зеленчуците. Горещото олио леко ще омекоти праза и ще предаде допълнителен вкус.

Ако искате да разберете как се приготвя лютика през лятото, надникнете тук.

Ако желаете да се насладите на още вкусни предложения и идеи се присъединете към нашата фейсбук група:  https://www.facebook.com/groups/1032452356811838/?fref