Ще ви предложа една идея за пържени октоподчета с панировка. Хем са много вкусни, хем са интересни, хем стават много бързо! Може да се предложат като мезе или като основно. Още в самото начало бързам да направя една уговорка с вас. За това блюдо са необходими кренвирши. Ако не консумирате такива, спрете до тук с четенето на рецептата, освен ако не ви интересува начина на приготвяне на панировката. Аз обичам кренвирши и ям кренвирши. 

октоподчета

Нужните продукти за приготвяне на октоподчета са:

 • кренвирши – за тази рецепта избирам такива, които са по-тънички, но и другите стават
 • 1 чаена чаша брашно – чашата, която използвам е с вместимост 250 мл.
 • половин чаена лъжичка бакпулвер
 • 200 мл. студено прясно мляко
 • четвърт чаена лъжичка сол
 • слънчогледово олио за пържене

октоподчета

Начин на приготвяне на пържени октоподчета:

 1. Нарежете кренвиршите на парченца от по 5 сантиметра. Не е нужно разбира се да ги мерите с линийка. Горе, долу.
 2. С остър нож нарежете долната част на шест или осем части.
 3. Започнете с приготвянето на панировката. За целта изсипете брашното в голяма купа. Прибавете бакпулвера и разбъркайте за да се смесят. Прибавете солта и пак разбъркайте. Започнете да прибавяте на струйка прясното мляко и да разбърквате с помощта на вилица. Трябва да се получи много гъста каша. Ако панировката не е гъста няма как да полепне по кренвиршите. Ето защо ако прецените, че не е достатъчно гъста, добавете още една супена лъжица брашно. Ако пък прецените, че е прекалено гъста добавете малко прясно мляко. Още нещо – за да получите хрупкава панировка, използвайте прясно мляко от хладилник. Трябва да е максимално охладено.
 4. Загрейте олиото. 
 5. Топвайте всяко парченце до половината. От към ненарязаната страна и пускайте в сгорещеното олио. Изпържете от двете страни, като си служите с щипка. Не с вилица. При обръщането „хващайте“ вашите октоподчета за панировката. В противен случай има вероятност да залепне за тигана. Не усилвайте котлона максимално. Моят е с девет степени. Пържа на седма. Стават много бързо така, че не препълвайте тигана, защото няма да смогнете да ги обръщате. Пържете по 4 – 5 парченца максимум.

А ето как се приготвя корн дог.

Ако желаете да се насладите на още вкусни предложения и идеи се присъединете към нашата фейсбук група:  https://www.facebook.com/groups/1032452356811838/?fref