Моята рецепта за стерилизирани тиквички е стара и изпитана. Научила съм я от моята майка. Тя и до ден днешен ги приготвя по този начин. Тиквичките се съхраняват така за много дълго време и дори през студените дни от годината  ще може да  сготвите с тях вашите любими ястия. Тиквичките остават хрупкави и запазват вкуса си. По нищо няма да разберете, че са от буркан. Сигурна съм, че ще ви харесат!

стерилизирани тиквички

Нужните продукти за приготвяне на стерилизирани тиквички са: Ще дам продуктите, които са нужни за един буркан тип Омния, като на снимките.

 • Тиквички – за един буркан са нужни около една и една трета (разбира се това зависи от грамажа на тиквичките, но винаги се старая за стерилизиране да избера млади тиквички) – За три буркана ми бяха нужни 4 малки тиквички. Не съм ги теглила.
 • половин чаена лъжичка сол – не повече
 • един аспирин
 • вода

стерилизирани тиквички

Начин на приготвяне на стерилизирани тиквички:

 1. Измийте добре бурканите, които ще ползвате с гореща вода и препарат. Капачките също.
 2. На дъното на всеки буркан поставете по един аспирин. Преди да го сложа, аз леко го разпуквам с плоската страна на ножа. Не е нужно да го стривате.
 3. Добавете солта.
 4. Измийте тиквичките и отстранете дръжките. Нарежете ги на ленти, а после на кубчета с размер около един сантиметър. Тиквичките не се белят. Напълнете бурканите с тях. Леко ги понатиснете.
 5. Напълнете бурканите с вода.
 6. Затворете бурканите с нови капачки.
 7. Стерилизирайте ги за пет минути. Какво означава това? Залейте бурканите с вода така, че да се покрият добре. След като водата заври / това означава да бълбука / започнете да засичате минутите.  На петата минута ги отнемете от огъня. Нека това обяснение не се стори на много от вас смешно, но непрекъснато получавам запитвания… Все пак има и млада аудитория, която сега се учи.
 8. Веднага извадете бурканите от горещата вода. За да не се изгорите ползвайте щипка или ръкавици предназначени за това.

Това е всичко. Цяла година, че и повече ще имате под ръка вкусни, стерилизирани тиквички, които по нищо не отстъпват на пресните. 

Ето какво приготвям най-често през цялата година  с тях.

Ако желаете да се насладите на още вкусни предложения и идеи се присъединете към нашата фейсбук група:  https://www.facebook.com/groups/1032452356811838/?fref