Никулден е празник на който по традиция се яде пълнен шаран. Пак по традиция шаранът трябва да бъде с люспи. Отново по традиция трябва да се напълни с ориз и орехи, но нали знаете, че традициите не са това, което бяха… Моят шаран за Никулден е пълен с кашкавал. Гарантирам ви, че ако само веднъж го приготвите по този начин, от тук нататък няма да помислите за друг! 

пълнен шаран

 

Нужните продукти за пълнен шаран са:

 • един шаран  / Когато го купувате, избирайте такъв, който тежи около един килограм и двеста грама /
 • 120 грама кашкавал
 • 40 грама краве масло
 • 100 мл. слънчогледово олио
 • половин лимон за украса
 • сол

пълнен шаран

 

Начин на приготвяне на вкусния пълнен шаран:

 1. Почистете и измийте рибата. Отстранете люспите. Не махайте перките, “ опашката“ и главата. Ако ви е трудно помолете в магазина да свършат това. Ще ви спести време и усилия.
 2. Осолете почистения шаран.  Оставете го за два часа да престои в хладилника. Естествено, че ако много бързате може да пропуснете това. В този вариант само го посолете.
 3. Нарежете кашкавала на две три парчета, които да се поберат в кухината на рибата. Вътре поставете и маслото. Ако то е студено ще ви бъде по – лесно. 
 4. С памучен конец и игла зашийте отвора на вашия шаран. Поставете го в голяма тава. Желателно е да не го прегъвате и притискате. За перките също трябва да има място. При сервиране стои по – красиво.
 5. Направете няколко прореза и там поставете парченца лимон.
 6. Облейте вашия шаран със слънчогледовото олио.
 7. Напълнете тавата с вода така, че дъното да се покрие около един сантиметър.
 8. Изпечете вашия пълнен шаран на 220 градуса и вентилатор до готовност. За около 45 – 50 минути е готов. Лимоновите резенчета трябва да почернеят.

Преди сервиране отстранете памучния конец. Поднесете с подходяща салата или варени картофи.

Ето още една вкусна рецепта за риба.

Ако желаете да се насладите на още вкусни предложения и идеи се присъединете към нашата фейсбук група:  https://www.facebook.com/groups/1032452356811838/?fref=ts