Невероятно е, но тази пухкава баница наистина прилича на пламък. Приготвя се много лесно, а се получава не само ефектна на външен вид, но и много вкусна. Прави се с готови кори. Не се точи. Не се меси.

пухкава баница

Нужните продукти за тази пухкава баница са:

 • 400 грама фини кори за баница
 • 300 грама краве сирене
 • 5 яйца
 • 80 грама краве масло
 • 100 мл. слънчогледово олио
 • 200 мл. прясно мляко
 • една чаена чаша кисело мляко

пухкава баница

Начин на приготвяне на вкусната пухкава баница:

 1. Натрошете сиренето с ръце. Не се стремете да го стривате. Нека да има и по – големи парченца.
 2. Разтопете маслото на котлона или в микровълновата.
 3. Прибавете към него слънчогледовото олио и разбъркайте.
 4. Намажете с четка една кора. Върху нея сложете още една. Поръсете със сирене и завийте на хлабаво руло по дължина на кората. Така постъпете с всички кори.
 5. Всяко руло нарежете на шест парчета и ги подредете изправени в тавичка с диаметър 23 – 24 сантиметра. Ако е тефлонова, още по – добре. Може да използвате и форма за торта с падащ борд. Преди да подредите парченцата, намажете тъничко дъното и стените на тавичката с мазнина. Използвайте малко от тази с която се намазват корите.

пухкава баница

Разбийте яйцата с помощта на вилица в голяма купа. Прибавете към тях прясното и киселото млека. Разбъркайте до еднородност. С тази смес залейте вашата пухкава баница. Използвайте черпак. Постарайте се равномерно да разпределите сместа върху парченцата. Изпечете баницата на 220 градуса докато се зачерви и повърхността и заприлича на жарава. След като леко се поохлади в тавата, прехвърлете вашата пухкава баница в красива чиния и поднесете. 

пухкава баница

Допълнение:

Ако случайно ви остане от мазнината с която се мажат корите, я излейте равномерно върху баницата преди яйчената заливка. Чашата, която използвам е с вместимост 250 мл. Поднесете вкусната пухкава баница с кисело мляко.

Ето още една лесна рецепта за баница.

Ако желаете да се насладите на още вкусни предложения и идеи се присъединете към нашата фейсбук група:  https://www.facebook.com/groups/1032452356811838/?fref=ts