Пържени балони – любима закуска за всички у дома! Това не са бухти, не са и мекици. Надуват се като бухти и са големи като мекици. Невероятно вкусни са. Трябва да ги приготвите, за да ги опитате! Продуктите за тези пържени балони са съвсем обикновени. Просто следвайте моите указания и ще се справите! Лесно е. Към тях може да предложите мед, домашно сладко, сирене, кашкавал и какво ли още не… Зависи от това дали ви се похапва сладко или солено.

пържени балони

пържени балони

Нужните продукти за моите, пържени балони са:

 • две чаени чаши брашно
 • едно пакетче бакпулвер
 • една равна, чаена лъжичка сол / не повече /
 • две супени лъжици / 40 грама / краве масло на СТАЙНА температура
 • една чаена чаша газирана вода / няма да ви отиде всичката, а половината, но е по – добре да имате в плюс /
 • слънчогледово олио за пържене / не го пестете /

Начин на приготвяне на вкусните, пържени балони:

 1. Изсипете брашното в голям плитък съд. Ще се меси и трябва да е удобно. Аз ползвам тава.
 2. Поръсете бакпулвера върху брашното и разбъркайте.
 3. Поръсете солта и отново разбъркайте.
 4. Поставете маслото върху горната смес. Започнете с помощта на дланите си да втривате маслото в брашното, докато се получат трохи. Може да ви се стори, че количеството на маслото е малко, но не е. Става лесно. Не е трудно и не отнема много време.
 5. ЗАТОПЛЕТЕ газираната вода в микровълновата. Трябва да бъде леко топла, а не гореща. Около 30 градуса.
 6. Започнете да сипвате по малко от водата върху сместа и да месите докато се получи топка тесто. Ще ви отиде около 125 мл. вода. Не трябва да е нито меко, нито твърдо. То се усеща.
 7. Оставете тестото за 15 минути да почине.
 8. Разделете го на 8 части. Всяка осминка разточете на кръг с диаметър около 15 см. и дебелина около два милиметра. Пригответе всички предварително.
 9. Загрейте олиото в подходящ съд и започнете да пържите. Когато тестото се надигне, внимателно обърнете вашия балон, за да се изпържи и от другата страна. Става бързо. Не включвайте котлона на най – високата степен.

пържени балони

пържени балони

пържени балони

Допълнение:

Чашата, която използвам е с вместимост 250 мл. При пърженето използвайте щипка, а не вилица. Ако пробиете вашите пържени балони ще спаднат. 

Ако желаете да се насладите на още вкусни предложения и идеи се присъединете към нашата фейсбук група:  https://www.facebook.com/groups/1032452356811838/?fref