Едва ли сте опитвали нещо по – вкусно от тази патладжанена разядка. Продуктите, които използвам за нея толкова добре се съчетават по между си, че се получава нещо фантастично. По вкус и цвят, както казват хората, всички са различни, но тази разядка ще се хареса на всички любители на патладжана. Може да сервирате тази патладжанена разядка по най-различни начини. Като студено предястие – често я използвам като пълнеж на рулце от шунка или издълбан домат. Като гарнитура към печено месо или просто си намажете хрупкави крекери или препечени филийки. Вариантите са много.

патладжанена разядка

Нужните продукти за моята, патладжанена разядка са:

 • два патладжана / след като ги изпечете и обелите трябва да разполагате с 380 грама /
 • 200 грама трапезна майонеза
 • 200 грама крема сирене
 • половин чаена лъжичка сол
 • една, две щипки черен пипер
 • четвърт скилидка чесън по желание / аз не слагам /

Начин на приготвяне на моята, патладжанена разядка:

 1. Изпечете патладжаните на скара или чушкопек с голям отвор. След като ги изпечете ги обелете и ги оставете за около час, за да си пуснат горчивия сок. Лично аз ги оставям дори от предния ден за следващия. Съхранявам ги в затворен съд, в хладилник.
 2. Изсипете в купата на робот майонезата и крема сиренето.
 3. Подправете със солта и черния пипер. Пуснете бъркалките докато се получи еднородна смес. Става много бързо.
 4. Прибавете подготвените патладжани. Пуснете бъркалките, но на пулсираща програма, за да може патладжанът да се усеща, а не да стане на каша. Ако нямате робот всичко това описано до тук може да направите и на ръка, като използвате ръчна преса за картофи с дупки.
 5. Опитайте вашата, патладжанена разядка и ако се нуждае от още малко сол, прибавете. За мен така е добре. Тук е моментът, ако искате да добавите малко, стрит чесън. Зелени подправки не се прибавят.

Съхранявайте вкусната, патладжанена разядка в покрит съд, в хладилник. Дори и през следващите дни не губи нито цвета си, нито вкусовите качества. Ето защо е особено подходяща за гости. Може да я приготвите един ден предварително, за да не губите време в кухнята.

патладжанена разядка

Ето още една рецепта за домашна разядка.

Ако желаете да се насладите на още вкусни предложения и идеи се присъединете към нашата фейсбук група:  https://www.facebook.com/groups/1032452356811838/?fref