В горещите, топли дни няма нищо по – приятно от чаша разхладителна напитка. Когато тя е съчетала вкуса от малини и портокал се получава нещо вълшебно. Моята разхладителна напитка се приготвя лесно. Най – хубавото е, че е домашна и се знае какво има вътре. Истински плодове, без изкуствени добавки и оцветители. Щастие за тялото и душата!

разхладителна напитка

Нужните продукти за ледената, разхладителна напитка са:

 1. 600 грама пресни малини
 2. един портокал
 3. един литър и половина минерална вода
 4. три четвърти чаена чаша захар

разхладителна напитка

Начин на приготвяна на вкусната, разхладителна напитка:

 1. Измийте малините. Това става, като напълнете дълбок съд със студена вода и внимателно поставите малините вътре. Леко ги понатиснете с ръка. Изчакайте около 10 минути и внимателно с решетъчна лъжици ги извадете.
 2. Изсипете измитите малини в тенджера.
 3. Залейте ги с водата.
 4. Прибавете захарта.
 5. Сложете тенджерата на горещ котлон и натиснете плодовете с ръчна преса за картофи за да се разпукат. След като малините заврат, намалете котлона и ги оставете така да поврат 8 минути. Разбъркайте ги един, два пъти с дървена лъжица. Ако случайно се появи пяна, я отстранете.
 6. Готовия сироп прецедете през тензухена кърпа в четири ката. Така ще предотвратите оставането на власинки и вкусната разхладителна напитка ще бъде прозрачна. Оставете сиропа от малини да се охлади напълно. Кърпата ще се оцвети, но след две пранета в пералнята ще бъде като чисто нова.
 7. Към охладената напитка прибавете сока от един портокал. Преди това задължително прецедете през цедка за кафе и него.
 8. Прибавете прецедения портокалов сок към малиновия и разбъркайте. Това е всичко.
 9. Разсипете готовата разхладителна напитка в стъклени съдове с капачка. Оставете я в хладилника за два часа да се охлади.

Сервирайте с много лед и парченце портокал. Насладете се на вкуса на лятото!

Чашата, която използвам е с вместимост 250 мл. Ако желаете може да увеличите количеството на портокаловия сок.

Ето още една рецепта за плодова напитка.

Ако желаете да се насладите на още вкусни предложения и идеи се присъединете към нашата фейсбук група:  https://www.facebook.com/groups/1032452356811838/?fref