Крушите са удивителен плод! Сладки, топящи се в устата и с чудесен аромат. Как да устоим на тази наслада?! Едва ли има някой, който не обича круши. Ако искате да съхраните този спомен през цялата година направете сладко от круши. Не е трудно. Дори и никога да не сте правили сладко, опитайте. Ще останете доволни. Ще ви предложа една лесна и изпитана рецепта за сладко от круши. 

сладко от круши

Нужните продукти за моето сладко от круши са:

  • три килограма круши / сортът е без значение, винаги се получава /
  • 600 грама захар / не е малко, след като обелите и почистите крушите ще намалят теглото си /. За да бъда съвсем точна – на 2 килограма почистен от люспите и семките плод слагам 600 грама захар.
  • една чаена лъжичка лимонтозу / лимонена киселина /

Начин на приготвяне на ароматното сладко от круши:

  1. Измийте крушите. Обелете ги и отстранете семките и сърцевината. Нарежете ги на малки парченца. Ако искате плодът да се усеща може и на по – големи.
  2. Поставете нарязаните круши в тенджерата, в която ще варите сладкото. Желателно е да е по – голяма.
  3. Посипете крушите със захарта и ги захлупете с капака. Оставете ги така за поне четири часа. Аз ги правя от вечерта за другия ден. Крушите след като престоят ще пуснат течност. Така трябва.
  4. Включете котлона на не много висока степен и сварете вашето сладко от круши. От време на време разбърквайте с дървена лъжица. Сладкото трябва да къкри, а не да бълбука. Ако се появи пяна я от странете.
  5. От момента на завиране, засечете 40 минути. Прибавете лимонтозуто. Варете още пет минути и това е всичко. Махнете тенджерата от котлона.
  6. Разсипете готовото сладко от круши в малки бурканчета. Затворете ги с нови капачки. Стерилизирайте за пет минути. Не е нужно повече. Така сладкото ще е на разположение през цялата година.

Това сладко е достатъчно ароматно и не е нужно да слагате индрише.

Много често използвам това сладко в сладкиши, заради светлия цвят. Ето една рецепта за сладкиш със сладко от круши.

Ако желаете да се насладите на още вкусни предложения и идеи се присъединете към нашата фейсбук група:  https://www.facebook.com/groups/1032452356811838/?fref