Това са най-лесните и най-вкусните стерилизирани домати в буркани. През цялата година се готви и ако искате да запазите свежестта и добрия вкус на вашите гозби трябва да ги направите. Няма да се затрудните, дори ще ви бъде приятно и отморяващо. Стават бързо, а за сметка на това получавате вкусни стерилизирани домати за зимата. Тези, които купувате от магазина нямат нищо общо с домашно приготвените. За това докато е време се захващайте за работа. Трябват ви само два продукта домати и сол. Нищо друго.

стерилизирани домати

 

Нужните продукти за вкусни, стерилизирани домати са:

  • добре узрели домати / от 8 килограма излизат девет буркана тип Омния, но вие сами преценете колко ще ви трябват /
  • сол на вкус

Начин на приготвяне на стерилизирани домати за готвене:

  1. Измийте доматите. Отстранете твърдата част и внимателно ги обелете. Нарежете ги на едри късове. Не е нужно да махате семките.
  2. Посолете нарязаните и обелени домати. Разбъркайте ги с ръце или голяма лъжица.
  3. Напълнете вашите буркани с подготвените домати. Не ги препълвайте. Нарязаните домати пускат сок. С него допълнете бурканите до ръбчето.
  4. Затворете бурканите с нови капачки и ги стерилизирайте за пет минути. Това е достатъчно за да се получи вакум. Веднага ги извадете от горещата вода с помощта на щипка или ръкавици.

Това е всичко. Приберете ги на хладно и ще имате вкусни домати за вашите гозби през цялата година. От тези стерилизирани домати може да приготвите най – различни ястия, като миш – маш, яйца в доматен сос и много други. Ще ви трябват за яхнии и супи. Ако ги смелите ще получите вкусен доматен сок. Вариантите са много. 

Тези консервирани домати могат да се приготвят с всички сортове домати, но аз най-харесвам розовите домати. Те са най-вкусни и сладки. Люспата им е тънка и се белят лесно. 

Ето една вкусна манджа със стерилизирани домати.

Ако желаете да се насладите на още вкусни предложения и идеи се присъединете към нашата фейсбук група:  https://www.facebook.com/groups/1032452356811838/?fref=ts