Солени макарони със сирене на фурна – закуска, обяд или вечеря? Решете вие за какво да ги сервирате. У дома ги приготвям по всяко време. Можем да си похапваме от тях непрекъснато. Толкова са вкусни! Както е прието да се казва – храна за душата!

солени макарони

Нужните продукти за моите солени макарони са:

  • 250 грама макарони по избор
  • 200 грама сирене по избор
  • 90 грама краве масло / 50 грама за макароните и 40 грама за заливката /
  • вода
  • една пълна супена лъжица брашно за заливката
  • 220 мл. прясно мляко за заливката
  • сол

солени макарони

Начин на приготвяне на вкусните солени макарони на фурна:

  1. Залейте макароните със подсолена вода и ги сварете да пълното им омекване.
  2. Отделете 150 мл. от водата в която са врели макароните и я изсипете в голяма купа. Останалата вода не ви трябва повече. Отцедете макароните от нея. 
  3. Изсипете отцедените макарони в купата.
  4. Прибавете 50 грама от маслото и разбъркайте докато се стопи. Преди това отделете една чаена лъжичка от него и намажете дъното на тавичка с размери 15 на 22 сантиметра.
  5. Към топлите макарони прибавете натрошеното сирене и разбъркайте. Изсипете всичко в тавичката и загладете с лъжица.
  6. Загрейте 40 грама краве масло и прибавете брашното. Разбъркайте докато леко покафенее. Прибавете млякото. Не спирайте да бъркате енергично. Желателно е да няма бучки. След като сосът се сгъсти го посолете малко и го изсипете върху вашите солени макарони в тавичката.
  7. Запечете ястието на 220 градуса докато придобие златист цвят. Наблюдавайте го и не го препичайте. Макароните трябва да останат мекички. 
  8. След като много леко се охлади нарежете на квадрати и сервирайте. Ястието е предвидено за 6 порции, но ви гарантирам, че една няма да ви стигне.

солени макарони

солени макарони

А ето как да си направите и още нещо с макарони.

Ако желаете да се насладите на още вкусни предложения и идеи се присъединете към нашата фейсбук група:  https://www.facebook.com/groups/1032452356811838/?fref=ts

Солени макарони на фурна
5 (100%) 1 vote
(Visited 1 096 times, 1 visits today)