Едва ли има по – просто и лесно ястие от сметанови картофи на фурна. Дори и неопитен кулинар ще се справи. Ако обичате картофи ще ви хареса моето предложение. Трябват ви само няколко продукта за да получите вкусна и топла храна. Тези сметанови картофи може да сервирате като основно ястие или като гарнитура към печени меса. А, защо не и като топло предястие? Ако допълните с чаша вино се получава добра комбинация. Опитайте!

сметанови картофи

Нужните продукти за вкусните сметанови картофи са:  / за шест големи порции /

 • килограм и половина картофи
 • 200 мл. течна, млечна сметана
 • 30 грама краве масло
 • 150 грама кашкавал
 • сол и черен пипер на вкус

сметанови картофи

Начин на приготвяне на вкусните сметанови картофи на фурна:

 1. Обелете картофите. Измийте ги под течаща вода и ги нарежете на едро. Изсипете ги в дълбока тенджера.
 2. Залейте ги с вода така, че да се покрият. Посолете ги. Сложете ги на котлона и ги сварете. Наблюдавайте ги. Не трябва да се разваряват.
 3. Отцедете сварените картофи от водата и ги изсипете в тава. Поръсете ги с една, две щипки черен пипер. Ако е нужно, посолете още малко.
 4. Разтопете кравето масло и залейте картофите в тавичката.
 5. След това идва ред на млечната сметана. Полейте ги равномерно.
 6. Настържете кашкавала на едро и поръсете ястието.
 7. Сложете вашите сметанови картофи във фурната. Запечете до хрупкава, златиста коричка на 220 градуса и вентилатор. Ако искате да стане по – бързо може да затоплите фурната предварително.

сметанови картофи

Тези сметанови картофи се консумират топли. Така са по – вкусни! Сервирайте с подходяща за сезона зеленчукова салата и се насладете! Може да се нахраните само с това. Няма да се сетите дори за хляб. 

сметанови картофи

Картофите са любима храна у дома. Те са засищащи и много вкусни. Ето защо ще ви предложа още едно вкусно ястие на фурна с картофи.

Ако желаете да се насладите на още вкусни предложения и идеи се присъединете към нашата фейсбук група:  https://www.facebook.com/groups/1032452356811838/?fref