Ще ви представя една изключително вкусна, мека и пухкава, усукана питка. Ако следвате рецептата ще се справите дори и никога да не ви се е налагало да месите. Продуктите за тази усукана питка са съвсем прости и със сигурност се намират във вашата кухня. Трябва ви само желание…

усукана питка

Нужните продукти за тази пухкава, усукана питка са :

 • 470 грама брашно
 • 300 мл. топла вода
 • 7 грама суха мая
 • 1 супена лъжица захар
 • 1 чаена лъжичка сол
 • 20 грама меко масло за намазване
 • 1 жълтък за намазване

Начин на приготвяне на вкусната, усукана питка:

 1. Изсипете захарта и маята в топлата вода / не трябва нито да е студена, нито много гореща /. Оставете за 10 минути.
 2. Разбъркайте шупналата мая и я изсипете в купата на робота. Прибавете солта и пулсирайте.
 3. На части започнете да прибавяте брашното, докато се получи мека топка.
 4. Готовото тесто поставете в купа, покрита с фолио. С висящите краища на фолиото загърнете и оставете на топло, докато тестото втаса и удвои обема си. Това става за около час. Може да сложите купата във фурната и да включите програмата за втасване. 
 5. Втасалото тесто разточете на лист с размери 30 на 40 сантиметра. Помагайте си с брашно, ако лепне.
 6. Намажете с мекото масло разточения лист. Навийте на руло. Срежете през средата  по дължина на две части. Леко усучете всяка част и сплетете като плитка / съжалявам, че нямам снимка, на дано да съм обяснила добре/. Ако това оформяне на вашата усукана питка ви е трудно, просто нарежете рулото на шайби дебели около три сантиметра и ги подредете в тавата в която ще печете. Преди това покрийте дъното с готварска хартия. Аз съм използвала форма за сладкиши с падащ борд и диаметър 27 см. Оставете още веднъж да втаса на топло или във фурната.
 7. Разбийте жълтъка с две супени лъжици вода и намажете вашата, усукана питка. Изпечете я на 180 градуса и вентилатор, в предварително затоплена фурна. В моята фурна това става за около 30 минути. След като извадите питката от фурната я покрийте за около пет минути с памучна кърпа.

усукана питка

усукана питка

Допълнение:

Тестото за вкусната, усукана питка може да омесите и на ръка. Изсипете брашното в плитък съд. Направете кладенче. Изсипете останалите продукти вътре и замесете меко тесто. Всичко останало е същото. 

Ето още една рецепта за кравай питка.

Ако желаете да се насладите на още вкусни предложения и идеи се присъединете към нашата фейсбук група:  https://www.facebook.com/groups/1032452356811838/?fref=ts