Според българската традиция и православието за Бъдни вечер на трапезата трябва да има постна питка. Тази питка се замесва без мая, яйца, масло и кисело мляко. Тя почти запазва първоначалната си форма и бухва съвсем малко. За сметка на това се приготвя много бързо и лесно. Няма втасване и чакане. Тази питка е най-вкусна, докато е топла и прясна.

постна питка

Нужните продукти за постна питка са:

 • 300 мл. газирана вода
 • 1 с.л. оцет 
 • 2 с.л. слънчогледово олио
 • 1 чаена лъжичка сода за хляб
 • 1 и половина чаени лъжички захар
 • 1 чаена лъжичка сол
 • 3 чаени чаши плюс две супени лъжици бяло брашно / чашата е с вместимост 250 мл. /

постна питка

Начин на приготвяне на постна питка:

 1. Изсипете брашното на вашия работен плот и направете кладенче.
 2. Затоплете газираната вода и я изсипете в кладенчето.
 3. Добавете захарта, солта, оцета, содата и слънчогледовото олио.
 4. Замесете меко тесто. Количеството не е голямо и няма да се затрудните.
 5. Направете топка и преплейскате питката с ръце. Трябва да получите кръг с диаметър 25 сантиметра. Ако желаете да сте перфектни си помогнете с точилка. За да не ви лепне си помогнете с малко брашно.
 6. Покрийте дъното на вашата тава с хартия за печене. Аз използвам правоъгълната тава към моята фурна. Прехвърлете вашата постна питка върху хартията. Направете няколко прореза с нож и я поръсете тъничко с брашно. Тази питка се пече малко по-дълго и то я ще предпази от изгаряне.
 7. Загрейте вашата фурна на 180 градуса и вентилатор предварително. Изпечете питката до готовност. В моята фурна е готова за 26 минути, но всяка фурна е различна. Трябва да придобие хубав, златист вид. 

Тестото за тази постна питка може да замесите с помощта на робот.

Поднесете питката на вашата трапеза и посрещнете щастливия празник! Нека във вашия дом да има здраве, спокойствие и уют!

Ето как може да приготвите кекс без яйца и мляко.

Ако желаете да се насладите на още вкусни предложения и идеи се присъединете към нашата фейсбук група:  https://www.facebook.com/groups/1032452356811838/?fref