Кашник е бърза рецепта за питка със сирене. Ако нямате време или случайно сте останали без хляб я направете. Нищо няма да ви затрудни, защото се бърка с миксера като кекс, без да се меси. Питката втасва само веднъж и не се изисква специално оформяне. Така, че вашата работа ще е съвсем малко. Съществуват много и най – различни рецепти за кашник, но аз ще ви представя моя вариант. Така, както я приготвям у дома.

кашник

Нужните продукти за бързия кашник са:

 • 200 мл. топла вода / топла, а не гореща /
 • едно пакетче суха мая от 7 грама
 • една чаена лъжичка захар
 • една четвърт чаена чаша слънчогледово олио
 • половин чаена чаша кисело мляко
 • половин чаена лъжичка сол
 • 200 грама сирене
 • две чаени чаши брашно
 • един жълтък плюс 4-5 с.л. вода / за намазване /

кашник

Начин на приготвяне на бързия, кашник:

 1. Изсипете в купата на миксера или робота топлата вода, маята и захарта. Оставете всичко това за около 5 минути, докато шупне. Разбъркайте за кратко.
 2. Прибавете олиото, киселото мляко и солта. Отново разбъркайте. За кратко.
 3. Прибавете брашното и разбъркайте с бъркалките за тесто. Не опитвайте с другите.  Ще се получи тесто с консистения на много гъста каша.
 4. Натрошете сиренето и го прибавете към тестото. Разбъркайте на ръка, за да може то да се усеща, след като се изпече вашия кашник.
 5. Застелете дъното на тавичка с диаметър 24 см. с готварска хартия. Изсипете гъстата смес и загладете с лъжица.
 6. Покрийте тавичката със стреч фолио. Постарайте се то да не се допира до тестото. Оставете тестото на топло да втаса за един час и да удвои обема си. Може да използвате и фурната на програма втасване.
 7. Разбийте жълтъка с водата и с помощта на четка и намажете втасалата питка /с потупване, понеже е мека /, като преди това отстраните фолиото. Ако случайно е залепнало не е фатално. След като се изпече, няма да личи. 
 8. Изпечете вашия кашник на 180 градуса и вентилатор в предварително затоплена фурна. В моята фурна за около 26 минути е готов, но всяка фурна е различна. Ако не сте сигурни, може да проверите с дървена клечица. Ако прецените, че вашата питка се зачервява много бързо, може 10 минути преди да се изпече, да я покриете с хартия.

кашник

Чашата, която използвам е с вместимост 250 мл. Тестото за вашия кашник, може да забъркате и на ръка.

Ако желаете да се насладите на още вкусни предложения и идеи се присъединете към нашата фейсбук група:  https://www.facebook.com/groups/1032452356811838/?fref