Вероятно често ви се случва да не знаете какво да предложите като гарнитура към някое ястие!? Най-трудно е когато ще имате гости и всичко трябва да е приготвено предварително. И не само това… Трябва да се запази свежа и вкусна. Ето защо реших да споделя с вас, какво правя аз в такива случаи. Приготвям зеленчукова гарнитура, която е подходяща добавка към всякакъв вид основно ядене. Продуктите, които използвам в моята рецепта ще ви стигнат за пет, шест човека. Предвидете това!

гарнитура

Нужните продукти за моята гарнитура за гости са:

 • две тиквички
 • два моркова
 • 500 грама гъби печурки
 • 100 мл. слънчогледово олио за пържене
 • половин кубче зеленчуков бульон – той ще подправи и осоли зеленчуците

Начин на приготвяне на вкусната гарнитура за гости:

 1. Измийте тиквичките. Нарежете ги на четири по дължина и с помощта на малко ножче отстранете семенцата. Това се прави за да не се разводни вашата гарнитура. Не ги белете. Всяка четвъртинка нарежете на лентички с дебелина около сантиметър. Не ги правете по – тънки.
 2. Измийте морковите. С помощта на белачка отстранете най-горния слой. Нарежете ги на кръгчета или полумесеци.
 3. Изчистете гъбите с помощта на четка или като обелите най-горния слой. Аз никога не мия гъбите, защото поемат много вода, а това разваля вкуса им. Не изхвърляйте пънчетата. Отстранете само най-горната част. Нарежете гъбите на парченца. Те също не трябва да са много тънки. На този етап ще ви се стори, че нарязаните зеленчуци са много, но те ще се свият след топлинната обработка.
 4. Загрейте олиото. Изсипете гъбите в него и ги запържете да полуготовност. От време на време разбърквайте.
 5. След това прибавете морковите и бульона. Пържете около минута.
 6. Прибавете тиквичките. Пържете ги до готовност. Трябва да са сготвени, но да останат хрупкави. Това е много важно! Щом тиквичките са готови, отнемете вашата гарнитура от горещия котлон.

Тази гарнитура може да предложите както топла, така и охладена – на стайна температура. Може да я приготвите дори един ден предварително. Съхранявайте я в съд с капак и тя няма да промени вкуса си.

А ето как приготвям картофено пюре.

Ако желаете да се насладите на още вкусни предложения и идеи се присъединете към нашата фейсбук група:  https://www.facebook.com/groups/1032452356811838/?fref=ts