Знаете ли как се приготвя пухкаво, картофено пюре? Вероятно да… За тези, които са начинаещи или пък просто не им се е налагало да го приготвят ще опиша точния начин. Има няколко правила, които трябва да се спазват и ще се получи. Класическото картофено пюре се приготвя само от 4 съставки – картофи, прясно мляко, краве масло и сол. Придържайте се към начина на приготвяне и го поднесете като вкусна гарнитура или като разядка.

картофено пюре

Нужните продукти за вкусно, картофено пюре са:

  1. 1 килограм картофи / стари /
  2. 250 мл. прясно мляко
  3. 60 грама краве масло
  4. сол на вкус

картофено пюре

Начин на приготвяне за получаване на идеалното картофено пюре:

  1. Обелете и измийте картофите. Нарежете ги на парчета, горе долу с еднаква големина. По този начин ще се сварят равномерно за едно и също време. Изсипете ги в дълбока тенджера и ги залейте с вода така, че да се покрият. Посолете. Сложете картофите да се варят до омекване. Дали са готови проверете с нож или вилица. Когато ножът влиза без никакво съпротивление в картофите, значи са готови.
  2. Отцедете водата.
  3. Към горещите картофи, без да ги вадите от тенджерата /за да не миете излишни съдове/, добавете маслото нарязано на парченца.
  4. Пасирайте с ръчна преса за картофи. Дори и да остане някое парченце не е фатално. Никога не използвайте пасатор или блендер. Те ще направят вашето картофено пюре гладко, но ще го превърнат в ластик, обемът му ще спадне и няма да е вкусно. 
  5. Започнете малко по малко да прибавяте топлото прясно мляко с разбъркване. Никога не правете пюрето със студено прясно мляко. Когато то се поеме, вашето картофено пюре е готово. Ако е нужно, добавете още малко сол. Винаги съхранявам пюрето в стъклена тенджерка.

картофено пюре

До тук ви описах как се прави класическо, картофено пюре. Ако обичате овкусените ястия може да гарнирате със ситно, нарязан зелен лук или копър. Всичко зависи от вашия вкус. Още нещо – не приготвяйте пюрето от днес за утре. То е като любовта – хубаво е, докато е прясно!

Ето една рецепта за свинско печено с картофено пюре.

Ако желаете да се насладите на още вкусни предложения и идеи се присъединете към нашата фейсбук група:  https://www.facebook.com/groups/1032452356811838/?fref=ts