Грис халва – десерт, който ме връща в миналото. В моето детство. Спомням си как майка ми го носеше от стола на завода в който работеше. Тя и сестра ми не са фенове на този десерт, а аз и татко буквално му се нахвърляхме. Сега, когато вече съм на достатъчно години и няма кой да ми го донесе си го приготвям сама. Грис халва – или я обичате или не. Ако сте като мен и сте и фен, следвайте рецептата, която ще ви предложа и я пригответе. Не е трудно. 

грис халва

Нужните продукти за вкусната, грис халва са:

 • 2 чаени чаши пшеничен грис
 • две трети чаена чаша слънчогледово олио
 • 6 чаени чаши вода 
 • 2 чаени чаши плюс две супени лъжици захар
 • половин чаена лъжичка ванилия или една чаена лъжичка канела / аз предпочитам ванилия /
 • орехи и шоколад за украса / не са задължителни /. Ако искате може да я поръсите само с пудра захар или пък да я оставите просто така. Всичко зависи от вашия вкус.

грис халва

Начин на приготвяне на вкусната, грис халва:

 1. Пригответе сироп от водата и захарта. Трябва да поврат докато захарта се разтопи. Става бързо. За една, две минути.
 2. Запържете гриса в слънчогледовото олио. Става бързо – за няколко минути. Колкото по – дълго го пържите, толкова по – тъмен става. Вие решете кога да спрете.
 3. Залейте го със сиропа. НЕЩО МНОГО ВАЖНО! Прибавяйте течността от разстояние с помощта на черпак. Може да се изгорите!
 4. Прибавете ванилията или канелата и варете при непрекъснато бъркане три, четири минути.
 5. Изсипете в правоъгълна тавичка с размери 20 на 30 см., която предварително сте облели със студена вода. Загладете с лъжица. Покрийте вашата грис халва с кърпа, за да се задуши. Кърпата не трябва да се допира до сместа.
 6. След като се охлади вашата грис халва я обърнете в поднос. Става много лесно. Няма да се затрудните. Украсете със счукани ядки и шоколад. Нарежете я на парчета и се насладете. 

грис халва

Допълнение:

Мерителната чаша, която използвам е с вместимост 250 мл.

Желая ви приятен апетит!

Ако желаете да се насладите на още вкусни предложения и идеи се присъединете към нашата фейсбук група:  https://www.facebook.com/groups/1032452356811838/?fref