Това е рецепта за гювеч в буркани, която се прави в моето семейство от край време. Някои го наричат паприкаш, но в къщи го наричаме така. Аз използвам само два зеленчука, но вие може да добавите и други. Такива, каквито обичате. Всичко е въпрос на вкус и предпочитания. Тази зимнина обикновено използвам през студените дни когато готвя боб яхния. Става разкошна! Може също така да запържите малко лук и да изсипeте един буркан. Подправете с вашите любими подправки, сгъстете с малко брашно размито във вода и ще получите вкусна селска гозба. Вариантите са много… Като заключение бих искала да добавя, че едва ли има нещо по лесно за консервиране от този гювеч.

гювеч в буркани

 

Нужните продукти за приготвяне на гювеч в буркани:

  • зелени пиперки
  • домати
  • сол

гювеч в буркани

 

Начин на приготвяне на гювеч в буркани:

  1. Измийте и обелете доматите. Нарежете ги на едри парчета в голям съд.
  2. Измийте пиперките. Отстранете дръжките и семенцата. Нарежете ги на едро и ги прибавете към доматите. 
  3. Посолете на вкус и разбъркайте.
  4. Напълнете с тези зеленчуци вашите буркани. Допълнете ги със сока, който са пуснали зеленчуците в съда. До ръбчето на буркана. Ако случайно не ви стигне може да допълните с малко вода. Затворете бурканите с нови капачки и ги стерилизирайте за 10 минути. След това веднага ги извадете от врялата вода. Това е всичко.

Искам да ви кажа, че у дома имам такъв гювеч, който е на повече от две години. На вкус е същият, както в началото. Още нещо – вероятно сте забелязали, че няма точно количество на продуктите. Може да направите толкова, колкото зеленчуци имате. Все пак за уточнение ще спомена, че аз в бурканите слагам повече домати, отколкото чушки. Както в началото казах, това е въпрос на вкус. На нас така ни харесва. Магданоз не слагам, понеже смятам, че той трябва винаги да се добавя пресен към ястията, които приготвяме за повече свежест. 

Ето още една лесна рецепта за консервирани домати.

Ако желаете да се насладите на още вкусни предложения и идеи се присъединете към нашата фейсбук група:  https://www.facebook.com/groups/1032452356811838/?fref=ts