Тези локумки ще ви накарат да се усмихнете! Малки, пухкави кифлички поръсени със захар…! Толкова са вкусни, че не може да спрете, да си похапвате. Докато не свършат ще мислите само за тях. Не се приготвят трудно. Дори е забавно и успокояващо! Отделете си малко време и ги направете!

локумки

Нужните продукти за пухкавите локумки са:

 • 250 мл. прясно мляко
 • едно яйце / жълтъкът е за тестото, а белтъкът е за намазване /
 • 4 с.л. кристална захар 
 • една чаена лъжичка ванилия
 • едно пакетче от 7 грама суха мая
 • 410 грама брашно
 • още малко кристална захар за поръсване
 • две кутии локум / ще ви останат няколко локумчета, но една кутия няма да ви стигне /

локумки

Начин на приготвяне на неустоимите локумки:

 1. Изсипете маята и захарта в затопленото прясно мляко. То трябва да бъде топличко, а не горещо. Изчакайте пет минути докато се активира маята. Трябва да се появят мехурчета.
 2. Направете кладенче в брашното. Изсипете вътре горната смес. 
 3. Прибавете ванилията.
 4. Прибавете жълтъка от яйцето. Белтъка заделете.
 5. Замесете меко тесто.
 6. Намазнете с малко олио тестото. Поставете го в найлонова торбичка и го оставете да втаса, докато удвои обема си. Това ще се случи за около час.
 7. Премесете за кратко втасалото тесто. Разделете го на четири части.
 8. Всяка част разточете на кръг с диаметър 27 сантиметра. За да не ви лепне си помагайте с брашно, но не прекалявайте. Разделете кръга на осем триъгълника. В основата на всяко триъгълниче поставете по половин локумче, разрязано по дължина. От цялото тесто ще получите 32 локумки.
 9. Подредете на разстояние кифличките една от друга в тава покрита с незалепваща хартия за печене. Ще ви трябват поне две тави. Оставете ги за 40 минути на топло.
 10. Разбийте белтъка и с помощта на четка намажете вашите локумки. Поръсете ги с кристална захар и ги изпечете докато порозовеят на 180 градуса и вентилатор. В моята фурна са готови за осем минути, но всяка фурна е различна. Наблюдавайте ги и не ги препичайте!

локумки

Ако желаете, замесете тестото с робот. Аз обикновено правя така.

Ето още една рецепта за кифлички с локум.

Ако желаете да се насладите на още вкусни предложения и идеи се присъединете към нашата фейсбук група:  https://www.facebook.com/groups/1032452356811838/?fref=ts