Макарони на фурна – простичък, старомоден и много вкусен десерт! Продуктите за него са обикновени и почти винаги са ни под ръка. Приготвя се бързо и почти няма кой да откаже парченце от него… Подходящ е за моментите когато ви се похапва нещо сладичко, непретенциозно и безкрайно вкусно! Още в началото ще спомена, че трябва да спазвате точните количества на продуктите така, както ще опиша по – долу, за да се получи един балансиран на сладост и консистенция десерт.

макарони на фурна

Нужните продукти за вкусните макарони на фурна са:

 • 250 грама макарони  / Не е нужно да са като на снимките. Всички варианти и форми са подходящи – мидички, спирали и др. /
 • 250 грама кристална захар / премерете я с кантарче – количеството е точно /
 • 5 яйца
 • една чаена лъжичка сол
 • една чаена лъжичка ванилия
 • 50 грама краве масло
 • литър и половина вода
 • 800 мл. прясно мляко

макарони на фурна

Начин на приготвяне на вкусните макарони на фурна:

 1. Изсипете макароните в дълбока тенджера.
 2. Залейте ги с водата.
 3. Прибавете солта и ги сварете до пълното им омекване. 
 4. Отцедете сварените макарони от водата и ги изсипете в подходяща тава. Не е нужно да подмазвате дъното с мазнина.  Аз обикновено използвам правоъгълна, защото при сервиране режа десерта на правоъгълници. По – лесно е. Тавата ми е с размери 18 на 30 сантиметра. Тавичката се запълва почти до горе, но така сладкишът придобива височина.
 5. Към горещите макарони прибавете нарязаното на парченца масло и разбъркайте, докато се стопи напълно. 
 6. Разбийте яйцата и захарта. Прибавете ванилията. Може да използвате миксер, но може да свършите това и на ръка.
 7. Към яйчената смес прибавете прясното мляко и разбъркайте. Изсипете получената смес върху макароните в тавичката.
 8. Включете фурната на 175 градуса. Загрейте я предварително за да стане по – бързо. Вентилаторът не е задължителен. Аз съм нетърпелива и го пускам макар, че той може да разруши гладкостта на яйчената смес.  Когато вашите макарони на фурна придобият златиста коричка са готови. В моята фурна стават за 60 минути, без вентилатор. Извадете ги от фурната и ги охладете. След това може да опитате.

макарони на фурна

А ето как приготвям солени макарони на фурна.

Ако желаете да се насладите на още вкусни предложения и идеи се присъединете към нашата фейсбук група:  https://www.facebook.com/groups/1032452356811838/?fref=ts