Каквото и да кажа за тези пухкави кифлички ще бъде малко. Това са най – хубавите сладки кифлички, които сте опитвали някога. Невероятно пухкави, меки и вкусни! Направете ги и доставете удоволствие на себе си и вашите близки. Почерпете с тях вашите приятели. С една дума – с тези пухкави кифлички ще оберете овациите на всички.

пухкави кифлички

Нужните продукти за тези пухкави кифлички са:

 • 150 мл. топла вода
 • 150 мл. топло мляко
 • 7 грама суха мая
 • 4 с.л. олио
 • 5 с.л. захар
 • половин чаена лъжичка ванилия
 • 480 грама брашно
 • 1 жълтък за намазване
 • една кутия локум
 • захар за поръсване на вкусните, пухкави кифлички

Начин на приготвяне на вкусните, пухкави кифлички с локум:

 1. Смесете млякото и водата. Изсипете маята и оставете за около 10 минути да шупне.
 2. Изсипете в купата на робота горната смес.
 3. Прибавете олиото, захарта и ванилията. Разбъркайте.
 4. На порции започнете да прибавяте брашното, до получаване на мека, нелепнеща топка.
 5. Покрийте със стреч фолио дълбока купа, така, че краищата да висят. Леко намазнете с малко олио тестото и го сложете вътре. Това се прави за да не залепва по фолиото. Загърнете с висящите краища и оставете на топло да втаса, докато удвои обема си. За около час и малко.
 6. Премесете втасалото тесто и го разделете на 16 части. Всяка част разточете на елипса. В единия край сложете половин локумче и навийте на кифличка по показания начин. Аз разрязвам всяко локумче на четири по дължина и слагам две четвъртинки.

пухкави кифлички

Подредете кифличките върху хартия в плитката тава на фурната. Трябва да има разстояние между тях, понеже се надуват много. Моята фурна е с по – големи размери и затова съм ги подредила всичките. Ако вашата фурна е със стандартни размери, подредете кифличките в две тави. Оставете ги да втасат втори път. Намажете ги с разредения с две супени лъжици жълтък. Поръсете ги със захар. Не я пестете. Изпечете ги на 180 градуса и вентилатор в предварително затоплена фурна до златисто. В моята фурна това се случва за около 10 минути. Наблюдавайте ги и не ги препичайте вашите пухкави кифлички.

пухкави кифлички

пухкави кифлички

пухкави кифлички

пухкави кифлички

пухкави кифлички

Допълнение:

Ако нямате робот, замесете вашите, пухкави кифлички на ръка, по стандартния начин. Направете кладенче в брашното, изсипете вътре шупналата смес с маята и всички останали съставки. Замесете меко, нелепнещо тесто. Всичко останало е същото.

Ако желаете да се насладите на още вкусни предложения и идеи се присъединете към нашата фейсбук група:  https://www.facebook.com/groups/1032452356811838/?fref=ts