Ще ви представя рецепта за моя любим пшенично-ръжен хляб. Той е вкусен, плътен и много по-полезен от белия. Ако сте фен на пълнозърнестото брашно, трябва задължително да го направите и опитате! Гарантирам, че ще останете доволни! 

пшенично-ръжен хляб

Нужните продукти за приготвяне на пшенично-ръжен хляб са:

 • 300 мл. вода
 • 3 супени лъжици слънчогледово олио
 • 1 супена лъжица мед – аз съм използвала акациев – той е с много лек аромат и деликатен вкус
 • 1 и една четвърт чаена лъжичка сол
 • 11 грама суха мая
 • 3 и половина чаени чаши пшенично-ръжено брашно
 • 1 чаена лъжичка бяло брашно за поръсване – може и без него 

пшенично-ръжен хляб

Начин на приготвяне на пшенично-ръжен хляб с мед:

 1. Затоплете леко водата и прибавете към нея меда и маята. Оставете тази смес за около пет минути, докато маята започне да действа.
 2. Направете кладенче в брашното и изсипете в него горната смес и слънчогледовото олио. По края на кладенчето поръсете със солта. Постарайте се да не влиза в контакт с маята, защото не се обичат с нея.
 3. Замесете меко тесто, което не лепне. Не прибавяйте допълнително брашно. Това, което съм посочила е точното количество. Колкото е по-меко тестото, толкова по-добре!
 4. Намазнете топката тесто и я поставете в найлонова торбичка, а след това в купа. Оставете тестото на топло за един час да втаса. То ще се надигне, но няма да удвои обема си.
 5. Премесете втасалото тесто за вашия пшенично-ръжен хляб и оформете топка. Поставете топката върху хартия за печене и я преплескайте така, че да се получи питка с диаметър 21 сантиметра. Пренесете питката заедно с хартията в тава за печене. Направете няколко прореза с нож. Поръсете с около една чаена лъжичка бяло брашно за по-апетитен вид и оставете питката да втаса втори път. Отново за един час.
 6. Изпечете вашия пшенично-ръжежен хляб в предварително затоплена на 180 градуса и вентилатор фурна. В моята фурна е готов точно за 23 минути.

пшенично-ръжен хляб

Аз винаги замесвам тестото в миксер с бъркалките за тесто. Става доста по-бързо.

Чашата, която използвам е с вместимост 250 мл.

Ето още една рецепта за кашкавалена питка.

Ако желаете да се насладите на още вкусни предложения и идеи се присъединете към нашата фейсбук група:  https://www.facebook.com/groups/1032452356811838/?fref