Ако искате домът ви да заухае на топла есен и уют, пригответе сладко от дюли. Това е едно от най-ароматните сладка, които правя у дома. Невероятно е и на вкус, и на вид! Поради кехлибарения си цвят често го използвам като добавка към сладкиши. Още в началото искам да спомена, че това е моят начин за приготвяне на сладко от дюли. Имам достатъчно кулинарен опит и знам, че някои правят захарен сироп, други предварително бланшират дюлите и какво ли още не… Моят вариант е простичък, а резултатът великолепен – сладко от дюли с чудесен вкус, аромат и цвят! Ако искате ми се доверете и опитайте! Аз само предлагам, а вие решавате.

сладко от дюли

Нужните продукти за моето сладко от дюли са:

  • един килограм почистени от семките и корите дюли
  • 500 грама захар / ако искате може да я увеличите със сто грама, но става много сладко /
  • един литър вода / винаги използвам минерална, а не от водопровода /
  • една чаена лъжичка лимонтозу

сладко от дюли

Начин на приготвяне на вкусното сладко от дюли:

  1.         Ще опиша всичко само в една точка. Ще се опитам да бъда максимално изчерпателна. Първо трябва да измиете дюлите от мъха. Това най – лесно става с помощта на памучно парцалче под течаща вода. Може да използвате и малка четка. Ако се опитате да ги триете с ръце ще се затрудните. След това разрежете всяка дюля на четири. С малък и остър нож махнете сърцевината и поставете четвъртинките в голяма купа. Внимавайте да не се порежете! След като сте направили това с всички плодове ги обелете. Ако ги обелите предварително ще потъмнеят. Поставете нарязаните плодове в робота и с пулсиращата програма ги нарежете на малки парченца. Не трябва да стават на каша. Изсипете нарязаните плодове в подходяща тенджера и ги покрийте със захарта. След това прибавете водата. Поставете тенджерата без капак на слаб котлон. След като вашето сладко от дюли закъкри тъмният цвят на плодовете ще изчезне. От време на време разбърквайте. С голяма дървена лъжица става най-лесно. След около 35 минути ще забележите, че сладкото се е сгъстило достатъчно. Прибавете лимонената киселина и варете още пет минути. Махнете тенджерата от котлона. Изчакайте леко да се охлади и разсипете в малки бурканчета. Затворете ги с чисто нови капачки и стерилизирайте за 5 минути.

сладко от дюли

Ето какъв сладкиш правя със сладко от дюли.

Ако желаете да се насладите на още вкусни предложения и идеи се присъединете към нашата фейсбук група:  https://www.facebook.com/groups/1032452356811838/?fref