Ако обичате соленки сте попаднали на правилното място. Ще споделя с вас моята рецепта за вкусни соленки пурички. Пълнежът е само от сирене. Приготвят се лесно. Хрупкави от вън и мекички вътре. Подходящи са за почерпка, за пред телевизора или за из път. Започнете ли да си похапвате от тях не може да спрете. Искате още и още… Докато свършат. Тестото за моите соленки пурички е без мая и става много лесно. Ще се забавлявате докато ги правите.

соленки пурички

Нужните продукти за моите соленки пурички са:

  • половин чаена чаша вода
  • половин чаена чаша олио
  • една равна чаена лъжичка сол
  • две и една четвърт чаени чаши брашно
  • 150 грама сирене по избор

соленки пурички

Начин на приготвяне на хрупкавите соленки пурички:

  1. Изсипете брашното на плота или в плитък съд и направете кладенче.
  2. Вътре изсипете водата, олиото и солта. Замесете тесто. Не се престаравайте много. Получава се грубовато и мазно, но нелепнещо тесто. 
  3. Оставете тестото за 10 минути да се отпусне. Не е нужно да го покривате.
  4. Разделете тестото на 16 части. Всяка част направете на топчица.
  5. Всяка топчица разточете на елипса, почти до прозрачност. В единия край сложете по малко натрошено сирене. Около две чаени лъжички и половина. Завийте като сърмички и направете рулца. Получават се с размер около 10 сантиметра. 

соленки пурички

Подредете рулцата в тава с края надолу. Преди това покрийте дъното  с незалепваща хартия. Аз ползвам от кафявата хартия. Много съм доволна.

соленки пурички

Изпечете вашите соленки пурички на 180 градуса и вентилатор в предварително затоплена фурна. В моята фурна са готови за около 30 минути, но всяка фурна е готова. Щом се зачервят са готови. Не ги препичайте. При печенето много леко увеличават своя обем. След като изстинат ги съхранявайте в затворен съд или найлонова торбичка, но ви гарантирам, че няма да се наложи. Вкусните соленки пурички се изяждат веднага.

Чашата, която използвам е с вместимост 250 мл.

А ето и моята уникална рецепта за турски соленки.

Ако желаете да се насладите на още вкусни предложения и идеи се присъединете към нашата фейсбук група:  https://www.facebook.com/groups/1032452356811838/?fref