Сладко от смокини е любимото ми сладко. Всяко лято го приготвям задължително. С годините съм успяла да балансирам количеството захар така, че да се получи много приятно на вкус. Не обичам сладка, които не могат да се ядат от прекаленото количество захар. Смокините са сладък плод и не им трябва много. Моето сладко от смокини се приготвя лесно. Времето за което се вари също съм го уточнила. Не се налага да се чудите кога е готово и достатъчно ли се е сгъстило. Спазвайте рецептата и ми се доверете. Ще останете доволни.

сладко от смокини

Нужните продукти за моето сладко от смокини са:

  • два килограма добре узрели смокини
  • 600 грама захар
  • една чаена лъжичка лимонена киселина / лимонтозу /

Начин на приготвяне на моето сладко от смокини:

  1. Измийте смокините. Отстранете дръжките. 
  2. Изсипете така подготвените смокини в тенджерата, в която ще варите сладкото.
  3. Поръсете смокините със захарта и ги оставете поне за 6 часа да престоят. Похлупете ги. Аз ги правя от вечерта за другия ден. Това време е достатъчно за плодовете да пуснат сок и в същото време да се втвърдят. Това ще спомогне смокините да останат цели.
  4. Сложете тенджерата на котлона и започнете да варите вашето сладко от смокини. Махнете капака. Не включвайте котлона на най-силна степен. Сладкото трябва да къкри, а не да бълбука. От време на време разбърквайте внимателно с голяма, дървена лъжица. Ако се появи пяна, внимателно я отстранете. Макар, че такава почти няма.
  5. Следете кога ще заври вашето сладко от смокини. От момента на завирането, засечете 35 минути. Прибавете лимонтозуто. Внимателно разбъркайте. Варете още пет минути и отстранете сладкото от котлона. Може да ви се стори леко рядко, но след като се охлади всичко ще е наред.
  6. Разсипете охладеното сладко в малки бурканчета. Затворете ги с нови капачки и ги стерилизирайте за пет минути. Това е достатъчно за вакум на капачките. Извадете ги веднага от водата с помощта на ръкавици или уред за вадене на буркани.

В това сладко от смокини вода не се слага. Индрише също. То е достатъчно ароматно.

сладко от смокини

По подобен начин се приготвя и сладко от праскови.

Ако желаете да се насладите на още вкусни предложения и идеи се присъединете към нашата фейсбук група:  https://www.facebook.com/groups/1032452356811838/?fref=ts