Галет е десерт с хрупкава коричка поръсена със захар и сочни плодове по средата. Този сладкиш ще задоволи вкуса и на най – капризните. Дори и тези, които не обичат сладко няма да могат да устоят и ще останат доволни. Подходящ е за сутрешното кафе или за моментите когато ви се похапва нещо сладичко. Това е домашен десерт, който трябва задължително да опитате. Не се приготвя трудно. Миксер също не се използва. Трябва ви само желание и ще се справите.

галет

Нужните продукти за моя невероятен галет с праскови и сливи са:

 • 1 яйце
 • една и една четвърт чаена чаша брашно
 • две пълни, супени лъжици пудра захар
 • 100 грама меко, краве масло
 • чаена лъжичка ванилия
 • две праскови
 • две, три сини сливи
 • един белтък за намазване преди печене
 • две пълни, супени лъжици кристална захар за поръсване
 • две супени лъжици хлебна галета за поръсване

галет

Начин на приготвяне на вкусния галет с праскови и сини сливи:

 1. Разбийте яйцето и пудрата захар с помощта на вилица в дълбока купа.
 2. Прибавете мекото масло.
 3. Прибавете ванилията.
 4. Започнете да прибавяте брашното докато се получи мека, нелепнеща топка. Не е нужно да месите дълго. Може да се наложи да прибавите още една супена лъжица брашно. Това зависи от големината на яйцето и от това, дали ванилията е течна или не.
 5. Поставете тестото в найлонов плик за 30 минути в хладилника.
 6. Откъснете парче готварска хартия и леко я поръсете с брашно. Поставете върху нея охладеното тесто. 
 7. Разточете блат с диаметър около 27 сантиметра. Изрежете кръг с остър нож. Може да си помогнете с голяма чиния за очертаване на окръжността. Това се прави за по – хубав външен вид на десерта. Ако искате може да пропуснете това, но вашият  галет ще се получи с по – грубоват вид.
 8. Поръсете разточеното тесто с хлебната галета, без да стигате до края. По периферията на кръга трябва да ви остане около 3 сантиметра ненаръсено. 
 9. Подредете плодовете върху галетата така както пожелаете. Преди това ги измийте и отстранете костилките. Плодовете не се белят.
 10. Загънете непоръсената част от тестото навътре върху края на плодовете. Притиснете леко. Поставете оформения десерт заедно с хартията в тавичка. Това най-лесно става с придърпване в плитка тава.
 11. Разбийте белтъка и с помощта на четка намажете целия галет отгоре. Включително и плодовете. Не е нужно да се престаравате много.
 12. Поръсете цялата повърхност на десерта със захарта.
 13. Изпечете вашия галет до хрупкава коричка в предварително затоплена фурна и вентилатор на 180 градуса. В моята фурна е готов за 26 минути. Щом придобие златист вид е готов.
 14. Готовия галет може да сервирате топъл или охладен. За още повече сладост залейте вашия галет с една супена лъжица мед. Това не е задължително, но така става още по – хубав.
 15. Сервирайте с топка сладолед.

Този десерт е хубав и на другия ден. Съхранявайте го в затворен съд на стайна температура.

галет

галет

Ето още един десерт с плодове.

Ако желаете да се насладите на още вкусни предложения и идеи се присъединете към нашата фейсбук група:  https://www.facebook.com/groups/1032452356811838/?fref