Да си приготвите сладко от боровинки не е трудно. Още по-хубаво е ако си ги наберете сами. Няма как да не се похваля, че моите са от Тетевенския Балкан. Екологично чисти! Това е едно от най-използваните сладка за сладкиши. Възползвайте се от момента и съхранете късче от лятото!

сладко от боровинки

Нужните продукти за сладко от боровинки са:

  • два килограма и половина боровинки
  • килограм и осемстотин грама захар
  • една и половина чаени лъжички лимонтозу

сладко от боровинки

Начин на приготвяне на сладко от боровинки:

  1. Почистете боровинките от листенцата, после ги измийте. Това става по следния начин: Изсипете боровинките в голям съд. Залейте ги със студена вода. Внимателно ги разбъркайте. Оставете ги така за около 10 минути. След това ги извадете с помощта на решетъчна лъжица. Поставяйте ги в тенджерата, в която ще варите сладкото. Желателно е тенджерата да е с дебело дъно и по-голям размер. 
  2. Поръсете /затрупайте/ плодовете със захарта. Похлупете. Оставете ги така на хладно за една нощ. 
  3. На другия ден след като ги отхлупите на пръв поглед ще видите, че не се е променило кой знае колко. Захарта ще си стои отгоре, а боровинките ще са пуснали малко сок. Това не трябва да ви притеснява. Не се изкушавайте и не добавяйте вода. Сложете тенджерата на котлона и започнете да варите вашето сладко от боровинки. Задължително без капак. От време на време разбърквайте. Ако си служите с дървена лъжица тя ще се оцвети. Ако мислите, че ще ви жал за нея използвайте лъжица от друг материал.
  4. След като сладкото заври намалете котлона. То трябва да къкри, а не да бълбука. От време на време разбърквайте. В началото ще се появи пяна. Внимателно я отстранете. От момента на завиране засечете 40 минути. На четиридесетата минута прибавете лимонтозуто. Варете още пет минути и отнемете тенджерата от котлона. 
  5. Разсипете сладкото в малки бурканчета. Затворете ги с нови капачки и стерилизирайте за пет минути. От това количество излизат 8 бурканчета с вместимост 300 мл.

сладко от боровинки

Ако ви останат боровинки и не ви се прави сладко ги замразете. Аз правя така. Ето какво може да приготвите със замразени боровинки.

Ако желаете да се насладите на още вкусни предложения и идеи се присъединете към нашата фейсбук група:  https://www.facebook.com/groups/1032452356811838/?fref