Соленки Рени са моя запазена марка. Приготвят се много лесно и бързо. Икономични са и много, много вкусни. Тези соленки може да направите за почерпка, за пред телевизора или за из път. А, защо не и за закуска с чаша мляко или чай. Това е солено лакомство с тънка хрупкава коричка и мека вътрешност. Няма къде да сбъркате и винаги се получават. Продуктите са обикновени и винаги се намират в кухнята. 

соленки рени

Нужните продукти за соленки Рени са: Измервайте продуктите с мерителна чаша. Не на око.

 • 2 чаени чаши брашно /Количеството е точно. Постарайте се да не го увеличавате!/
 • половин чаена чаша слънчогледово олио
 • 200 грама сирене по избор /Аз използвам краве./
 • една трета чаена чаша топло прясно мляко 
 • едно пакетче суха мая от 7 грама
 • един жълтък или една чаена лъжичка кисело мляко за намазване преди печене

соленки рени

Начин на приготвяне на соленки Рени:

 1. Изсипете брашното на плота и направете кладенче.
 2. Вътре изсипете настърганото сирене, слънчогледовото олио и топлото прясно мляко.
 3. По края на брашното поръсете маята. /Избягвам да я слагам към продуктите в кладенчето, понеже маята и соленото сирене не се обичат./
 4. Замесете гладко и меко тесто. Става много бързо и лесно. Тук е моментът да спомена, че всичко това може да се свърши и с помощта на робот. В този случай започнете със сиренето, олиото и млякото. Прибавете половината брашно, после маята и завършете с другата половина брашно. Както се казва всичко се слага на куп. Пуснете бъркалките и това е всичко.
 5. Сложете тестото в найлонова торбичка и го оставете за един час на топло да втаса. Не е нужно да го намазнявате повече. То е достатъчно мазно. Няма да залепне. След едни час тестото ще се е отпуснало и леко ще е увеличило обема си. Няма да бухне.
 6. Покрийте дъното на голяма тава с хартия за печене.
 7. Втасалото тесто премесете на“ две на три“. Започнете да късате от него и да оформяте топчета с големина не по – голяма от топче за пинг понг. Аз правя 15 топчета. Подредете ги на разстояние едно от друго в тавичката.
 8. Оставете вашите соленки Рени за десет минути на топло.
 9. Разредете жълтъка с 4-5 супени лъжици вода и намажете топченцата. Вместо с жълтък може тъничко да ги намажете с кисело мляко. 
 10. Изпечете вашите соленки на 190 градуса и вентилатор до златисто. Фурната загрейте предварително. В моята фурна за около 9 – 10 минути са готови. Изчакайте да се охладят и опитайте!

соленки рени

Чашата, която използвам е с вместимост 250 мл.

Ето и рецептата за моите не без известни турски соленки.

Ако желаете да се насладите на още вкусни предложения и идеи се присъединете към нашата фейсбук група:  https://www.facebook.com/groups/1032452356811838/?fref