Вероятно много от вас ще се озадачат от заглавието на статията, но така ги знам аз. Нека не ви смущава това… Сигурно често се чудите какво да предложите като гарнитура към месо, кюфтета или нещо друго!? Това е рецепта, която ще ви извади от тази ситуация. За много малко време получавате неустоими, надупени картофки с хрупкава, апетитна коричка и мека вътрешност. Не е задължително това да е вашата гарнитура. Ако не консумирате месо, поднесете тези картофки със свежи зеленчуци и това ще се превърне в леко основно ястие.

надупени картофки

Нужните продукти за моите надупени картофки са:

 1. около килограм и половина картофи / аз предпочитам червени, но става и с друг сорт /
 2. 150 мл. слънчогледово олио
 3. половин чаена чаша галета / задължително домашно приготвена – тази от магазина е евтина, но мирише лошо /- чашата ми е с вместимост 250 мл.
 4. половин чаена лъжичка червен пипер / ако желаете може да използвате и пикантен /
 5. една чаена лъжичка сминдух
 6. сол според количеството на вашите картофи

Начин на приготвяне на надупени картофки:

 • Обелете картофите. Измийте ги и ги нарежете на половинки по дължина. Сложете ги в голяма купа.
 • Подправете така приготвените картофи със червия пипер, сминдуха и солта.
 • Изсипете галетата.
 • Залейте ги с олиото. Тук е моментът когато трябва да се изцапате и да разбъркате с ръце. Мазнината, галетата и подправките трябва да полепнат по картофите.
 • Подредете картофите в тефлонова тава без да се препокриват. Плоската страна трябва да е надолу. Облата нагоре. От тук идва и името. Ако нямате тефлонова тава покрийте дъното на тавата с хартия. Установила съм обаче, че когато няма хартия картофите стават по – хрупкави.
 • Изпечете вашите надупени картофки на 230 градуса и вентилатор в предварително, затоплена фурна. Не съм засичала никога времето за приготвянето им, понеже това зависи от сорта на картофите. Когато се оцветят в златисто са готови. 

Ето как трябва да изглеждат от долната страна:

надупени картофки

Ако обичате подправени ястия нищо не пречи да добавите малко сух розмарин и суха мащерка. Аз обаче ги намирам за твърде силни и не по моя вкус.

Ето още едно предложение за вкусни картофки на фурна.

Ако желаете да се насладите на още вкусни предложения и идеи се присъединете към нашата фейсбук група:  https://www.facebook.com/groups/1032452356811838/?fref