Вероятно съществуват много рецепти за цървулки, но аз ще ви предложа моя вариант. Не се приготвят трудно, тестото лесно се поддава на обработка и са много, много вкусни! Разнообразете с тях вашето меню! Следвайте насоките, които ще ви дам, а след това може да импровизирате с пълнежа. Не е задължително да бъде като моя.

цървулки

Нужните продукти за приготвяне на цървулки са:

 • 150 мл. топла вода – не трябва да е гореща
 • една трета чаена чаша кисело мляко / отмерете го точно /
 • 50 мл. слънчогледово олио
 • 7 грама суха мая – едно пакетче
 • една и половина чаени лъжички захар
 • една чаена лъжичка сол
 • 390 грама брашно
 • 30 грама разтопено краве масло за намазване преди печене
 • един жълтък за намазване преди печене
 • две печени и обелени пиперки за пълнежа
 • 130 грама сирене за пълнежа
 • 130 грама кашкавал за пълнежа

цървулки

Начин на приготвяне на цървулки:

 1. Тестото може да замесите както на ръка, така и с бъркалките за тесто на вашия миксер. Аз го замесвам с миксер. За целта започвам като изсипвам топлата вода в купата на миксера. Към нея добавям захарта и маята. Изчаквам пет минути докато се появят малки мехурчета. След това пускам бъркалките за кратко, докато се смесят.
 2.  Към горната смес добавям олиото и киселото мляко. Отново за кратко разбърквам.
 3. Добавям половината брашно и пак разбърквам.
 4. Добавям солта и останалото брашно. Оставям бъркалките да месят около 3 минути. Получава се меко тесто, което доомесвам на плота.
 5. Слагам го в найлонова торбичка, като преди това тъничко го намазнявам с олио за да не лепне. Оставям тестото на топло да втаса, докато удвои обема си.
 6. През това време си подготвям пълнежа, като смесвам настъргания кашкавал и натрошеното сирене в купа.
 7. Премесвам втасалото тесто и го разделям на четири топки. Всяка топка разточвам на кръг с диаметър 23 сантиметра. Намазвам с разтопено масло и покривам с една четвърт от пълнежа. Навивам част от кръга навътре, а после и от срещуположната страна без да стигам да центъра. Двата края притискам с пръсти така, че пълнежът по средата да се вижда. За да съм сигурна, че тестото няма да се развие, завързвам краищата с конец. Нарязвам пиперките на парченца и най-отгоре добавям и от тях, след като вече съм оформила моите цървулки. От пиперките се слага само по средата. Аз слагам само на половината, защото моето дете не обича. Така, че една пиперка ми стига.

цървулки

Оставям за около 30 минути оформените цървулки да втасат отново. Към жълтъка прибавям 5 – 6 супени лъжици вода и разбърквам. С тази яйчена смес намазвам тестото и пека цървулките на 180 градуса и вентилатор до зачервяване. За целта използвам две тави, които съм покрила с хартия преди това. Използвам две, понеже се надуват много. Фурната загрявам предварително. В моята фурна за 27 минути са готови, но всяка фурна е различна. След като ги извадите от фурната, отстранете конеца и тогава сервирайте.

цървулки

Ето още една рецепта за сиренки.

Ако желаете да се насладите на още вкусни предложения и идеи се присъединете към нашата фейсбук група:  https://www.facebook.com/groups/1032452356811838/?fref=ts