Рецептата за тези икономични сиренки е много лесна. Ще се справите дори и ако нямате никакъв опит в кухнята. Достатъчно е да имате само желание. Не ви трябва миксер или робот. Всичко се замесва на ръка. Направете ги за закуска и се насладете! Доставете удоволствие не само на себе си, но и на вашите близки. Хубаво е когато денят започва с топли сиренки…!

икономични сиренки

Нужните продукти за тези икономични сиренки са:

 • една чаена чаша кисело мляко / чашата е с вместимост 250 мл. /
 • една чаена лъжичка сода за хляб
 • една чаена лъжичка сол
 • две чаени чаши плюс две, три супени лъжици брашно / чашата е с вместимост 250 мл. /
 • 180 грама сирене – моето е краве
 • две супени лъжици ситно нарязан магданоз / може и без него /
 • олио за пържене

икономични сиренки

Начин на приготвяне на вкусните, икономични сиренки:

 1. Към киселото мляко прибавете содата и солта. Разбъркайте. Тази смес шупва веднага.
 2. Изсипете горната смес в плитка тава. Започнете да прибавяте брашното на части. В началото разбърквайте с вилица, а когато ви стане трудно, продължете да замесвате с ръце. Трябва да получите меко тесто. Не е нужно да месите. Щом брашното се поеме и може да оформите топка е готово.
 3. Поставете тестото в купа и го покрийте с фолио. Оставете го да отпочине за 20 минути на стайна температура. През това време разчистете вашето работно място за да ви спори.
 4. Натрошете сиренето и прибавете към него нарязания на ситно магданоз. Ако искате може да пропуснете магданоза ако не обичате. Това е плънката за сиренките.
 5. Разделете отпочиналото тесто на 8 части. Всяка част направете на топка.
 6. Всяка топка разточете на кръг с диаметър 20 сантиметра. Ако ви лепне си помагайте с брашно, но не прекалявайте. Едната половина поръсете с една осма от плънката. С другата половина похлупете. Притиснете краищата с вилица или с пръсти. Ако не сте сигурни, че сте слепили двете половини достатъчно, прегънете още веднъж и направете декоративен ръб. На снимките се вижда ясно. Така подгответе всички.
 7. Загрейте олиото до 180 градуса и изпържете вашите икономични сиренки да златисто от двете страни. Моят котлон е с девет степени. Пържа на седма. Изпържените сиренки сложете върху кухненска хартия за да се попие излишната мазнина макар, че такава почти няма.

Консумирайте топли. Ако изстинат ги претоплете за десетина секунди в микровълнова фурна. Стават същите като току що изпържени.

икономични сиренки

Като допълнение ще кажа, че не съм пропуснала яйцата в рецептата. Няма.

Ето още една рецепта за сиренки.

Ако желаете да се насладите на още вкусни предложения и идеи се присъединете към нашата фейсбук група:  https://www.facebook.com/groups/1032452356811838/?fref=ts