Това отново е рецепта на много, много години. Рецептата е на моята майка. Този лимонаден сладкиш е толкова вкусен, че в нейната тетрадка е записан като торта с лимонада. Наистина прилича на торта, а не на кекс. Пухкав е, сочен е, въздушен…! С нищо не може да се сравни. Трябва да го опитате! И още нещо… Прави се изключително лесно и бързо. Дори и неопитен кулинар ще се справи.

лимонаден сладкиш

Нужните продукти за приготвяне на лимонаден сладкиш са:

 • 4 яйца на стайна температура
 • 300 грама кристална захар
 • 300 грама брашно
 • 70 мл. слънчогледово олио
 • 250 мл. лимонада – жълта
 • едно пакетче бакпулвер – 10 грама
 • кората от един малък лимон
 • пудра захар за поръсване – ако искате я пропуснете

лимонаден сладкиш

Начин на приготвяне на лимонаден сладкиш:

 1. С помощта на миксер разбийте захарта и яйцата. Разбивайте до получаване на пухкава смес. До побеляване на яйцата.
 2. На тънка струйка и при пуснати бъркалки, добавете олиото, а след това лимонадата. Бъркайте още около минута.
 3. Размесете брашното и бакпулвера. След това на порции ги прибавете към сместа в купата на миксера. Разбърквайте от начало на ниска степен, а по късно на по висока. Разбъркването след като добавите сухите съставки трябва да е за съвсем кратко. Сместа трябва да остане пухкава и въздушна.
 4. Настържете кората на лимона и на ръка я прибавете към сместа. Преди да настържете лимона, трябва добре да го измиете и подсушите.
 5. Покрийте дъното на правоъгълна тава с хартия и размер 22 на 33 сантиметра. Може да използвате и кръгла. Изсипете сместа и го изпечете до готовност на 180 градуса и вентилатор. Загрейте фурната предварително. В моята фурна е готов точно за 27 минути, но всяка фурна е различна. Няма как да сбъркате. Когато вашият лимонаден сладкиш стане готов си личи. Наблюдавайте го! Не го препичайте!
 6. Отстранете хартията и го поръсете сладкиша съвсем малко с пудра захар. След като изстине / а не като мен / го нарежете на ромбове, полумесеци, квадратчета или каквото пожелаете… 

Ще останете възхитени!

лимонаден сладкиш

А ето и рецептата за торта зебра.

Ако желаете да се насладите на още вкусни предложения и идеи се присъединете към нашата фейсбук група:  https://www.facebook.com/groups/1032452356811838/?fref=ts