Обичам да ескпериментирам в кухнята. Така се появиха тези вкусни гевречета. Балансирала съм количеството на продуктите според нуждите на моето семейство. От това тесто правя 8 или 9 гевречета, които са напълно достатъчни да нахраните четиричленно семейство. Поднасям ги за закуска с чаша чай или кафе, но често ги правя и през деня, когато ни се похапва нещо вкусно от тесто. Обожаваме тези гевречета в къщи! Може да се нахраните само с тях.

гевречета

Нужните продукти за моите гевречета са:

 • 250 мл. топло прясно мляко
 • 7 грама разтворима /суха/ мая
 • 2 чаени лъжички захар
 • половин чаена лъжичка сол
 • 3 супени лъжици слънчогледово олио
 • 140 грама сирене / използвам краве, но вие може да го замените и с друго /
 • един жълтък за намазване на вкусните гевречета преди печене
 • 400 грама брашно

гевречета

Начин на приготвяне на моите гевречета:

 1. В затопленото прясно мляко изсипете маята и захарта. Изчакайте пет минути докато маята започне да действа. След това изсипете тази кашичка в купата на робота.
 2. Прибавете слънчогледовото олио и разбъркайте.
 3. Прибавете солта и отново пуснете бъркалките.
 4. На порции започнете да изсипвате брашното. Трябва да се получи мека, нелепнеща топка.
 5. Покрийте купа със стреч фолио и поставете тестото вътре, като преди това леко го намазнете отвсякъде с малко олио за да не залепне найлона по него. Загърнете тестото с висящите краища на фолиото и го оставете да втаса за около 40 минути до час. Трябва да удвои размера си.
 6. Премесете втасалото тесто и го разделете на две равни части. Разточете от всяка част кора с размери около 26 на 26 сантиметра. Върху едната кора натрошете сиренето. С другата покрийте отгоре така, че сиренето да остане между тях. Отново разточете леко с точилката, колкото да се залепят добре двата пласта. 
 7. Изрежете с остър нож ленти широки около три сантиметра и половина. Всяка лента усучете / все едно ще правите шнурче / и направете колелце. Двата края притиснете с пръсти за да се слепят.
 8. Подредете на разстояние едно от друго вашите гевречета, защото се надуват. Ако е нужно използвайте две тави.
 9. Оставете гевречетата да втасат втори път за не повече от 40 минути.
 10. Изпечете ги на 180 градуса и вентилатор /може и без/ в предварително затоплена фурна. В моята фурна за 15 минути са готови, но всяка фурна е различна. Не ги препичайте! Наблюдавайте ги! Щом придобият златист вид са готови.

гевречета

гевречета

Ако нямате робот умесете тестото за тези гевречета на ръка по стандартния начин. 

Ето още една рецепта за вкусни кифлички със сирене.

Ако желаете да се насладите на още вкусни предложения и идеи се присъединете към нашата фейсбук група:  https://www.facebook.com/groups/1032452356811838/?fref=ts