Аз готвя почти всяка вечер за моето семейство. Както е известно няма как да стане вкусна гозба без чушки и домати. Това е причината да приготвям всяка година тази зимнина от чушки и домати. Получава се нещо много вкусно, което използвам като основа на моите манджи. Тази зимнина ме спасява през цялата година. Още нещо – може да направите толкова, колкото са вашите продукти.

зимнина

Нужните продукти за моята зимнина от чушки и домати са:

  • домати 
  • червени чушки /пиперки/
  • сол

Не съм уточнявала количеството, понеже на всеки килограм домати са нужни две чушки /пиперки/. Тоест, ако разполагате с един килограм домати ви трябват две чушки /пиперки/, ако разполагате с два килограма домати ви трябват 4 чушки /пиперки/ и т.н. 

Начин на приготвяне на вкусната зимнина от чушки и домати:

  1. Отстранете дръжките и семенцата от чушките /пиперките/ и ги изпечете. След като се задушат в затворен съд с капак ги обелете и ги смелете с помощта на блендер или робот. Може да използвате и машинка за месо с най-ситната решетка.
  2. Измийте и обелете доматите. Смелете ги по същия начин както изпечените чушки /пиперки/. Семките на доматите не се отстраняват.
  3. Смесете в голям съд смлените чушки /пиперки/ и смлените домати.
  4. Посолете на вкус и разбъркайте.
  5. Разсипете всичко това в малки стъклени бурканчета. Затворете ги с нови капачки. Стерилизирайте ги за 20 минути. Аз използвам малки стъклени шишета с вместимост от 250 мл., но те се затварят със специална преса.  Така едно ми стига точно за едно готвене. 

Това е всичко. В тази зимнина може да добавите ситно нарязан магданоз. Аз не слагам защото той леко потъмнява. Предпочитам да го добавям пресен в моите гозби за повече свежест. 

Ето как може да консервирате и само домати.

Ако желаете да се насладите на още вкусни предложения и идеи се присъединете към нашата фейсбук група:  https://www.facebook.com/groups/1032452356811838/?fref=ts