Тези хрупкави бухти са не само вкусни, но и икономични. В състава на тестото за тях не се използва кисело мляко и набухвател. Няма нито сода за хляб, нито бакпулвер. Винаги може да ги приготвите. Ще ви трябва само едно яйце, брашно и сол. Тези бухти са вкусни и след като изстинат. Трябва да призная, че аз така ги обичам повече, понеже стават хрупкави. Поради тази причина ги съхранявам открити. Не ги покривам с нищо. Ако искате да останат мекички ги сложете в найлонова торбичка. В къщи ги похапваме със сирене и домати, но може да ги сервирате със сладко или мед. Може да си похапвате от тях и просто така. Без нищо.

хрупкави бухти

Нужните продукти за хрупкави бухти са:

  • 1 яйце
  • 160 мл. вода на стайна температура
  • 1 чаена лъжичка сол
  • 2 чаени чаши плюс две супени лъжици брашно
  • олио за пържене

хрупкави бухти

Начин на приготвяне на хрупкави бухти:

  1. Разбийте яйцето, водата и солта. Аз ползвам миксер. Слагам бъркалката за тесто.
  2. На порции прибавете брашното. Трябва да се получи мека, нелепнеща топка.
  3. Поръсете купа с малко брашно и поставете тестото. Купата покрийте с влажна кърпа. Оставете тестото за 25 минути да отпочине на стайна температура.
  4. Премесете отпочиналото тесто и го разделете на 4 части. Всяка част разточете тъничко. Около три милиметра. Изрежете правоъгълници, ромбове или други форми. Аз използвам нож с колелце. С него става по-лесно, отколкото с нож. Не правете формите много малки, за да не се затруднявате при пърженето. Изрязаните формички поставете върху памучна кърпа. 
  5. Загрейте олиото. Изпържете вашите хрупкави бухти до златисто. Стават бързо. Ако прецените, че не смогвате, намалете котлона. Не започвайте да пържите преди да сте изрязали всичките бухти. Тези бухти не поемат мазнина и не е нужно да ги изваждате върху попивателна хартия.

хрупкави бухти

Тестото може да замесите и на ръка. Чашата ми е с вместимост 250 мл.

Ако желаете да се насладите на още вкусни предложения и идеи се присъединете към нашата фейсбук група:  https://www.facebook.com/groups/1032452356811838/?fref

Ето още една чудесна рецепта за бухтички пръчици.  ⇓ ⇓ ⇓

Бухтички пръчици