Едва ли има кулинар, който да не познава тази кексова баница, но понеже в къщи всички я обичаме, реших да ви предложа моя вариант.  Прави се много бързо и не изисква никакви кулинарни умения. Всеки би се справил. Ако не може да отделите много време за кухнята я пригответе. Това е най – бързата и лесна баница. При това се получава много, много вкусна. У дома дори често я сервирам за вечеря. Може да я поднесете с купичка кисело мляко, пресни зеленчуци или малко захар като допълнение за тези, които обичат сладко и солено едновременно. 

кексова баница

Нужните продукти за лесната, кексова баница са:

 1. 400 грама готови кори за баница / от по – тънките /
 2. 5 яйца
 3. 200 мл. газирана вода
 4. 100 мл. слънчогледово олио
 5. едно пакетче бакпулвер
 6. 280 грама сирене / аз съм ползвала краве, но вие може да използвате каквото имате и обичате /
 7. една чаена лъжичка меко краве масло за намазване на формата и около една супена лъжица брашно за поръсване /

кексова баница

Начин на приготвяне на вкусната, кексова баница:

 1. Счупете яйцата в дълбока купа и ги разбъркайте с вилица.
 2. Изсипете олиото и разбъркайте.
 3. Изсипете газираната вода.
 4. Прибавете натрошеното сирене и разбъркайте.
 5. Поръсете с бакпулвера и разбъркайте докато продуктите се смесят добре.
 6. Нарежете корите както са навити на ленти от по един сантиметър. Започнете на части да прибавяте от тях към горната смес и от време на време да разбърквате. Трябва да отделяте лентичките една от друга. В противен случай ще станат на топка и вашата кексова баница ще остане недопечена. Ако искате може да си помогнете не само с вилица, но и да разбъркате с ръка. Така най – добре ще усетите ако има слепени парчета от корите. Постарайте се да ги раздробите.
 7. Обилно намажете вашата кексова форма с мекото масло. Поръсете с брашното и излишното изхвърлете. Добре ще е ако използвате гладка кексова форма, без шарки. Така по – лесно баницата ще се отдели след изпичане. Ако нямате такава, може да използвате обикновена тава. Изсипете сместа за баницата и с почукване я изравнете.
 8. Изпечете вашата кексова баница на 180 градуса и вентилатор в предварително затоплена фурна. В моята фурна за около 35 минути е готова. Но всяка фурна е различна. Когато апетитно се зачерви е готова. Отстранете формата докато баницата е топла и се насладете.

кексова баница

Ако желаете да се насладите на още вкусни предложения и идеи се присъединете към нашата фейсбук група:  https://www.facebook.com/groups/1032452356811838/?fref