Да си приготвите домашно кисело мляко не е трудно. Вероятно много от вас знаят как се прави това, но все пак ще покажа и моя метод. Няма нищо по-вкусно и здравословно от кисело мляко в което знаете какво има вътре. Без консерванти и сухо мляко. Истинско и натурално. Трябва обаче да знаете, че ви трябва истинско прясно мляко и за закваска истинско кисело мляко. За съжаление това, което се продава по нашите магазини не е такова. Ето защо ако не сте от село като мен, трябва да си намерите истински млека от малките частни магазинчета за млечни продукти. Там продукцията, която предлагат е гарантирана и чиста.

кисело мляко

Нужните продукти за домашно, кисело мляко са:

  • един литър домашно, прясно мляко
  • 3  супени лъжици домашно, кисело мляко

Начин на приготвяне на домашното, кисело мляко

  1. Сварете прясното мляко на ниска температура на котлона. В противен случай има опасност да загори. Наблюдавайте го. Когато се надигне е готово. 
  2. Оставете свареното прясно мляко да изстине до степен при която, като натопите малкото си пръстче на ръката, да може да го задържите вътре. Установила съм, че ако прясното мляко е много горещо после полученото кисело мляко става по-кисело на вкус. Аз имам термометър. Установила съм, че точната температура, която трябва да достигне е 46 градуса.
  3. Към киселото мляко прибавете няколко супени лъжици от топлото прясно мляко и разбъркайте. Тази смес отново върнете /прибавете/ към прясното мляко и пак разбъркайте.
  4. Разсипете прясното мляко със закваската в глинени гювечета или стъклени бурканчета. Съдовете, които ще използвате трябва да имат капачета. Моите гювечета са със вместимост 500 мл. течност.
  5. Затворете с капачетата и оставете съдовете на топло, и завити с голяма кърпа за около 5 часа. Не е фатално, ако не са точно 5 часа, а малко повече. Все пак се придържйте към това време.  Ще забележите как киселото мляко е започнало да се сгъстява. След това време на престой, поставете съдовете в хладилника. След още няколко часа вашето кисело мляко ще е готово и може да опитате. 

кисело мляко

  1. С кисело мляко приготвям вкусни мекички.Ако желаете да се насладите на още вкусни предложения и идеи се присъединете към нашата фейсбук група:  https://www.facebook.com/groups/1032452356811838/?fref