Ако живеете в апартамент или пък искате да си направите бързо кисело зеле сте попаднали на вашата рецепта. Сигурна съм, че много от вас са си задавали въпроса „Как да стане това“? Ще ви предложа моя вариант и съм сигурна, че ще ви хареса!  А, защо в кофа ли? Ще ви кажа – не се претака, не заема място и е много лесно. Няма как да не се изкушите от порция домашно, кисело зеле с месо!? Ако пък ви трябва мезе за хладните вечери, просто поръсете зелето с червен пипер, залейте със струйка олио и това е. Лесно, бързо и домашно!

кисело зеле

Нужните продукти за приготвяне на кисело зеле са:

  • прясно зеле
  • вода
  • сол – обикновена, готварска

кисело зеле

Начин на приготвяне на кисело зеле в кофа:

  1. Нарежете прясното зеле на парченца. Като за салата. Не го претривайте! Нарязаното зеле изсипете в малка кофичка. Аз използвам кофичка с вместимост 7 литра. Една такава кофа побира една голяма зелка.  Залейте с подсолена вода зелето в кофата така, че да се покрие. Затиснете го с чиния и го захлупете. Солената вода се прави по следния начин: към един литър вода се прибавя 30 грама сол и се разбърква, докато се разтвори. На мен ми бяха нужни  три литра и половина течност и 105 грама сол. На вас може да са ви нужни 4 литра вода и 120 грама сол. Това зависи от големината на зелката. Надявам се да съм обяснила така, че да стане ясно.                 
  2. Така подготвеното зеле оставете на хладно място. Не на тераса. В някоя стая или пък във вашия гараж. Не мирише. Не се притеснявайте! След два дни го разбъркайте с голяма лъжица. След два три дни, повторете процедурата. Това е всичко. Оставете го така и след около две седмици ще имате вкусно, кисело зеле. Ако помещението е по-топло, ще стане и за седмица.

По подобен начин си направете и лесна туршия без варене.

Ако желаете да се насладите на още вкусни предложения и идеи се присъединете към нашата фейсбук група:https://www.facebook.com/groups/1032452356811838/?fref=ts