Защо бяла ли? Защото течността за тестото е само от прясно мляко. Това прави тази бяла питка изключително мека, пухкава и вкусна! Количеството на брашното не е голямо. Няма сложни украси. Ето защо е лесна за приготвяне. Може да замесите на ръка, а може да използвате и робот. Винаги резултатът е отличен! 

бяла питка

Нужните продукти за моята бяла питка са:

 • 300 мл. прясно мляко
 • 3 супени лъжици слънчогледово олио
 • 2 чаени лъжички захар
 • 1 и половина чаени лъжички сол
 • едно пакетче суха мая – 7 грама
 • 460 грама бяло брашно
 • един жълтък или една чаена лъжичка кисело мляко за намазване на питката преди печене

бяла питка

Начин на приготвяне на вкусната, бяла питка:

 1. Затоплете прясното мляко. Към него прибавете захарта и маята. Оставете всичко това за десет минути на топло, докато шупне.
 2. Изсипете брашното в голям съд или на плота. Количеството в рецептата е точно. Направете кладенче. Вътре изсипете сместа с маята. След това и олиото.
 3. Брашното поръсете по края със солта. Не е хубаво маята и солта да влизат в пряк допир, защото не се обичат. За това по края.
 4. Замесете меко тесто. Постарайте се да не увеличавате количеството на брашното. Колкото по – меко е тестото, толкова по – пухкава ще стане питката. Оставете тестото за един час на топло, докато удвои обема си.
 5. След това го премесете за кратко. Прехвърлете го в тавичка с диаметър на дъното 22 сантиметра и го преплескайте. Преди това покрийте дъното и стените с незалепваща хартия за печене.
 6. С малко ножче или ножица направете няколко прореза на повърхността и оставете вашата бяла питка да втаса отново за около час.
 7. Разредете жълтъка с 4 – 5 супени лъжици вода и намажете повърхността с помощта на четка. Може вместо жълтък и вода  да използвате само кисело мляко за намазване.
 8. Изпечете питката до готовност на 180 градуса и вентилатор в предварително загрята фурна. В моята фурна е готова за 22 минути, но всяка фурна е различна. Наблюдавайте я и не я препичайте!

бяла питка

Ето още една рецепта за вкусна питка.

Ако желаете да се насладите на още вкусни предложения и идеи се присъединете към нашата фейсбук група:  https://www.facebook.com/groups/1032452356811838/?fref