Тези козуначени кифлички са много вкусни! Не е трудно да ги приготвите. С тях може да почерпите за празник или да предложите като десерт. Защо не и за закуска? Понеже ги правя от много години съм сигурна, че ще ви харесат! Досега всички са оставали доволни и който ги е опитал, е поискал рецептата.

козуначени кифлички

Нужните продукти за козуначени кифлички са:

  • 3 яйца – размер L
  • 150 мл. прясно мляко
  • 180 грама кристална захар
  • 7 грама суха мая 
  • 100 грама свинска мас – безсолна
  • 600 грама брашно
  • настъргана кора от един лимон
  • два белтъка, 150 грама смлени орехови ядки, две пълни супени лъжици захар – за пълнежа
  • един жълтък – за намазване на кифличките преди печене
  • захар за поръсване на кифличките преди печене

козуначени кифлички

Начин на приготвяне на козуначени кифлички:

  1. Затоплете леко прясното мляко. Прибавете към него две чаени лъжички от захарта за тестото. Добавете и маята. Оставете тази смес за 5 – 10 минути на топло, докато се активира маята.
  2. Изсипете брашното на вашата работна повърхност. Направете кладенче. Вътре изсипете сместа с маята, останалото количество захар, разтопената мас и лимоновата кора.
  3. Прибавете яйцата. Замесете меко, нелепнещо тесто. Оформете го като топка. Леко го намазнете с олио и след това го сложете в найлонов плик, а после в голяма купа. Оставете тестото на топло да втаса, докато удвои обема си. Това ще ви отнеме малко повече от час, понеже в тестото има захар.
  4. Направете пълнежа като смесите продуктите за него.
  5. Втасалото тесто премесете за кратко и го разделете на четири части. Всяка част разточете на кръг с диаметър около 23 сантиметра. Нарежете на 8 триъгълника. Сложете в широката част малко от пълнежа и завийте на кифличка. Ако случайно не ви стигне, може да направите пълнеж от локум. 
  6. Оставете кифличките да втасат втори път за 30 минути. Преди това ги подредете на разстояние една от друга в тава застлана с незалепваща хартия. Ще ви трябват няколко тави ако ги правите в домашни условия.
  7. Смесете жълтъка с три супени лъжици вода. С тази смес намажете втасалите кифлички. Поръсете ги със захар и ги изпечете на 180 градуса и вентилатор до готовност в предварително затоплена фурна. Щом се зачервят са готови. Стават много бързо. Наблюдавайте ги и не ги препичайте! В моята фурна за около 9 минути са готови, но всяка фурна е различна.

козуначени кифлички

Тестото за тези козуначени кифлички може да замесите и с робот. Аз правя така.

Ето още една рецепта за кифлички от козуначено тесто.

Ако желаете да се насладите на още вкусни предложения и идеи се присъединете към нашата фейсбук група:  https://www.facebook.com/groups/1032452356811838/?fref