Това са домашни картофени кюфтета, които винаги се получават. Приготвят се лесно, продуктите са обикновени и се намират във всяка кухня. Никога не се пръскат или разпадат при пържене. Имат хрупкава коричка и мека вътрешност. Спазвайте моите указания и ги направете. Дори и да сте имали някакви провали ги забравете и започнете отново – по моята рецепта. Ще се справите!

домашни картофени кюфтета

Нужните продукти за домашни картофени кюфтета са:

 • 800 грама сварени картофи /без обелките/
 • 3 яйца
 • половин връзка магданоз
 • 2 щипки черен пипер
 • 170 грама сирене – натрошено
 • 2 супени лъжици галета
 • половин чаена чаша брашно за овалване
 • олио за пържене

домашни картофени кюфтета

Начин на приготвяне на домашни картофени кюфтета:

 1. Ще започна с едно от най-важните и основни неща. Сваряването на картофите. Обелете картофите. Измийте ги и ги нарежете.  По-малките оставете цели, а по-големите нарежете на две. Залейте ги със студена вода, колкото да се покрият. Посолете. Сварете ги до степен когато ножът ви влиза в тях, но по-трудно. В никакъв случай не трябва да ги преварявате, защото ще поемат вода, а това е нежелателно. След като ги сварите до тази степен, излейте водата. Намачкайте картофите с ръчна преса докато са още горещи. Оставете ги да се охладят. Не е нужно да ги поставяте в хладилник. От тези сварени картофи трябва да отмерите точно 800 грама. Това означава, че преди да обелите картофите, те трябва да са около килограм.
 2. Към охладените картофи прибавете ситно нарязания магданоз и всички останали продукти, без един белтък и брашното. Омесете с ръце като за кюфтета. Оформете вашите домашни картофени кюфтета. Излизат около 17 броя, ако са със стандартна големина.
 3. Всяко кюфте топвайте първо в леко разбития белтък и после го оваляйте в брашното. Ако случайно един белтък не ви стигне, използвайте още един. Подгответе по този начин всички картофени кюфтенца. Белтъкът придава стегнатост и хрупкавост. Ако искате направете си един експеримент. Едно от кюфтета оваляйте само в брашно, пропуснете белтъка и го изпържете с останалите. Тогава ще разберете разликата. То става меко и не чак толкова вкусно.
 4. Загрейте олиото и ги изпържете. Няма как да ви посоча точното количество на олиото, защото не знам колко голям ще бъде вашият съд. То трябва да стига до средата на кюфтета. Когато се оцветят в златисто и от двете страни са готови. Изваждайте ги върху кухненска хартия за да се попие излишната мазнина. След това ги прехвърлете в красива чиния или дъска и сервирайте!

домашни картофени кюфтета

Към тези кюфтета обикновено предлагам домашен сос за топене.

Ако желаете да се насладите на още вкусни предложения и идеи се присъединете към нашата фейсбук група:  https://www.facebook.com/groups/1032452356811838/?fref