Мляко с ориз е десерт, който ме връща в миналото. В детските години… Любим десерт на моето семейство. Въпреки, че се приготвя лесно съм сигурна, че понякога се запитвате какво е количеството на ориза!? Какво е количеството на прясното мляко? Кога се поставя ориза и колко се вари? За да не си задавате тези въпроси ще ви предложа моята рецепта за мляко с ориз. Успяла съм да балансирам точното количество на продуктите. Получава се чудесно! Опитайте и го направете! 

мляко с ориз

Нужните продукти за мляко с ориз са:

 • 1 литър прясно мляко
 • 3 чаени чаши вода
 • една и една трета чаени чаши ориз
 • една чаена чаша захар
 • 30 грама краве масло
 • канела за поръсване

мляко с ориз

Начин на приготвяне на мляко с ориз:

 1. Изсипете ориза в дълбока тенджера и го залейте с водата. Сложете тенджерата на котлона и варете ориза до тогава, докато почти поеме течността. Разбърквайте от време на време. Най-добре е да използвате тефлонова тенджера.
 2. Добавете прясното мляко към ориза. Намалете котлона и доварете ориза. Трябва да омекне напълно. Разбърквайте от време на време. Най-добре с дървена лъжица.
 3. След като оризът омекне напълно, прибавете захарта. На този етап може да ви се стори, че кремът е рядък, но не се безпокойте! След като изстине ще се сгъсти колкото трябва. Варете още няколко минути. Разбърквайте. Захарта се слага накрая. Ако я сложите по – рано ще попречи на ориза да омекне напълно.
 4. Махнете тенджерата с вашето мляко с ориз. Докато е горещо прибавете маслото и разбъркайте докато се стопи.
 5. Разсипете в стъклени чашки. Ако не искате да хваща коричка, покрийте чашките със стреч фолио. Фолиото трябва да се допира до крема. 
 6. Преди поднасяне поръсете с канела по ваш вкус.

мляко с ориз

Допълнение:

По моята рецепта за мляко с ориз излизат седем чашки, като тези от снимките. Пълня ги почти до горе. Дори остават две, три  лъжици за готвача. Ако не обичате канела, може да овкусите десерта с ванилия след като го махнете от котлона. Ако пък обичате аромата на краве масло го оставете просто така. Мерителната чаша, която използвам е с вместимост 250 мл.

Ето и моята рецепта за мляко с грис.

Ако желаете да се насладите на още вкусни предложения и идеи се присъединете към нашата фейсбук група:  https://www.facebook.com/groups/1032452356811838/?fref=ts