За вкусно мезе не е нужно кой знае какво… Ще споделя с вас как приготвям панирани гъби. Приготвени по този начин остават хрупкави и вкусни дори и след като изстинат. Сигурна съм, че не откривам топлата вода, но все пак смятам, че за много от вас ще бъде интересно! Сместа за паниране е съвсем проста. За да се получи очаквания резултат трябва да се спазват няколко неща, които ще опиша по-долу. Дори и начинаещ ще се справи, а резултатът  ще е отличен! Още в началото искам да кажа, че ще дам точното количество на продуктите. За да не се затруднявате е добре да се възползвате от това. Не се опитвайте да правите панировката на „око“! 

панирани гъби

Нужните продукти за приготвяне на панирани гъби са:

 • Гъби – аз съм използвала печурки – за тази рецепта е нужно да си набавите по-едри гъби – около 500 грама, но количеството е без значение, направете толкова, колкото ви се иска
 • една чаена чаша брашно – чашата е с вместимост 250 мл.
 • една  и една четвърт чаена чаша газирана вода /отново вместимостта на чашата е 250 мл. / – задължително ледено студен
 •  половин чаена лъжичка сол – не се изкушавайте да сложите повече – гъбите поемат страшно много сол
 • една чаена лъжичка бакпулвер
 • лимони за гарниране
 • лед и малко вода – за поддържане на температурата, на панировката – може и да пропуснете тази стъпка
 • слънчогледово олио за пържене – трябва добре да покриете дъното на вашия съд

панирани гъби

Начин на приготвяне на панирани гъби:

 1. Почистете гъбите с четка и ги нарежете на парченца дебели около 7 мм. В никакъв случай не ги мийте с вода!
 2. Изсипете брашното в купа.
 3. Прибавете бакпулвера и солта. Разбъркайте на ръка.
 4. Добавете газираната вода и разбъркайте докато продуктите се смесят. Ще се получи каша. Дори и да остане някоя бучка от брашното не е фатално.
 5. В по-голяма купа изсипете бучките лед и малко студена вода. Вътре сложете купата с панировката. Внимавайте да не влезе вода. Това е нужно за да се запази хрупкавостта на панировката. Така ще се предпазят гъбите от попиване на мазнина.
 6. Загрейте олиото. 
 7. Потопете гъбите в панировката и ги изпържете от двете страни до златисто.  Изваждайте вашите панирани гъби върху готварска хартия за да се попие излишната мазнина. Желателно е всяка партида да изваждате на нова хартия за попиване.
 8. Гарнирайте с лимон и поднесете. 

панирани гъби

Ето още един начин за паниране на гъби.

Ако желаете да се насладите на още вкусни предложения и идеи се присъединете към нашата фейсбук група:  https://www.facebook.com/groups/1032452356811838/?fref=ts